Új csúcsra ért tegnap az OTP árfolyama. A legnagyobb magyar blue chip árfolyama úgy tűnik, első körben a 18000 forintos szintet is legyőzte, és már 18300 felett tudta zárni a hétfői kereskedési napot. Újra jelentőssé vált a technikai túlvettség, de a fundamentális alapok megvannak az OTP jó teljesítményéhez.

Túlfűtött árfolyam

Bár a legutóbbi csúcstámadás után mutatott be némi korrekciót a bankrészvény árfolyama, az utóbbi napok emelkedésével újra a túlvett zónába került az OTP. A mostani szárnyalásban a forgalom bár nem volt olyan magas, mint a korábbi kitörésnél, mégis masszív vevői nyomásról beszélhetünk. Az RSI újra a túlvett zónába került, ráadásul divergencia alakult ki – a korábbi alacsonyabb csúcshoz magasabb RSI érték párosult, mint most. Ennek ellenére bőven láttunk már rá példát, hogy kisebb korrekcióval, vagy oldalazással legyőzve a túlfűtöttséget, tovább menetelt az OTP. Utóbbi esetben a felső Bollinger-szalag jelenhet ellenállást, afelett pedig akár az új kerek ezres szint is ostrom alá kerülhet. Korrekció esetén a 18000 forintos szint, a Bollinger-közép, valamint az 50 napos mozgóátlag jelenthez komolyabb támaszt a legnagyobb hazai bank részvényeinek számára.

Túlvettség, de ez lassan megszokott (www.investing.com)

Szép kilátások

Az OTP-re meglehetősen sok tényező hat, mint a legnagyobb kapitalizációjú magyar részvényként ez természetes is. Az országspecifikus, makrogazdasági tényezők terén a vártnál gyorsabb kilábalás és gazdasági fellendülés a kedvező hír, nemzetközi színtéren pedig a továbbra is részvényéhes, általánosan optimista befektetői hangulat segíthette az OTP szárnyalását. Kedvező, hogy az MNB kamatemelése révén nőnek a kamatmarzsok, valamint, hogy a forint erősödése kedvezőbbé teszi az OTP részvények vásárlását a külföldi befektetők számára is.

A BÉT sztárja az OTP

Az igazán jelentős felhajtó erő azonban a vállalat kiváló teljesítménye lehet. Mint ismert, 122 milliárd forintos profitot realizált a nagybank a második negyedévben, ami minden idők harmadik legjobb eredménye. Ha hozzátesszük, hogy ebben semmilyen egyedi hatás nem volt, akkor pedig az első tisztán ekkora profitot hozó negyedév. Ráadásul az egyik legnagyobb szlovén bank megvásárlása, valamint az extra osztalék belengetése a menedzsment részéről a jövőre nézve sem mutatnak kedvezőtlen kilátásokat. Ameddig pedig ilyen mértékben együtt állnak a csillagok az OTP számára, nem szabad meglepődnünk az emelkedési hullámokon. Figyelni azonban továbbra is érdemes; a járványhelyzet, vagy a nemzetközi befektetői hangulat negatívra fordulása könnyen kibillentheti az OTP befektetőit is az optimizmusukból.