A Mol számára rossz hír az olajárfolyam tegnapi esése. Fontos szintnél az árfolyam, kiemelten érdemes figyelni az olajmulti árfolyamára a napokban.

Jelentős esést könyvelhetett el tegnap a Mol árfolyama. Bár a piaci hangulat általában véve is igen negatív volt, a Mol számára különösen rosszul alakult a nap. Az OTP például alig veszített értékéből, és a Richter esése sem közelítette meg az olajvállalat rossz teljesítményét. Miért járt ilyen rosszul a második legnagyobb magyar blue chip, és mi jöhet a továbbiakban? Fundamentális, valamint technikai szempontokat is érdemes figyelembe venni.

Betett az olajár

Az olajárfolyam és a Mol árfolyama között nincsen egyértelmű, lineáris, vagy ahhoz akár hasonlító kapcsolat. Ennek oka, hogy a Mol úgynevezett integrált olajvállalat, azaz nem csak az olaj kitermelésével, vagy nem csak a feldolgozásával, hanem mindkettővel foglalkozik egyszere a cég. Fontos ugyanakkor, hogy ettől függetlenül az upstream (kutatás-termelés) szegmensnek meglehetősen problémás az alacsonyabb olajár, főleg, hogy jelentősen bővült a kitermelt olaj mennyisége a 2 éve vásárolt azeri mezőnek köszönhetően. Így az olaj árfolyamának változása is nagyobb hatást gyakorol az olajmulti árfolyamára, és a szektortársak gyenge teljesítménye is számíthat a befektetők számára.

blank
Sokat esett tegnap az olaj árfolyama (www.investing.com)

Ennek ellenére fontos rögzíteni, hogy még a tegnapi esés ellenére is jóval magasabb olajárakat láthatunk, mint például a járvány előtti időszakban. A második negyedévben ráadásul tartósan magas maradt az olaj árfolyama, ami vélhetőleg látszódni is fog a Mol augusztusi, második negyedévre vonatkozó gyorsjelentésében. Kérdés lehet természetesen, hogy az OPEC+ döntései értelmében meddig tudja megtartani a fekete arany a magas szinteket, hiszen ezt a delta variáns mind erősebb felbukkanása is gátolja a keresleti oldalon.

Fontos szintek

A Mol árfolyama a fent említett hatásnak köszönhetően nem tudta bevenni tartósan a 2400 forintos szintet. Ez az árfolyam pedig kulcsfontosságú lenne a Mol további emelkedése szempontjából, hiszen a januári lokális csúcs is néhány százalékkal a szint felett tartózkodik. A mostani esés némileg rontotta az általános technikai képet, ugyanakkor egyben támaszhoz is érkezett az árfolyam. Amennyiben a 2300 forintos szintről újabb emelkedés indul, az a Mol relatív erősségét mutatná, azonban a 2300 forint alatti szinteken való tartós tartózkodás már a tavasszal indult emelkedő trend sértését jelentené.

blank
Támasznál a Mol (www.investing.com)

A szerző Mol részvényekkel rendelkezik.