Nagy esések után nagy emelkedések követték egymást a Molnál, csak kapkodhattuk a fejünket.

Nem panaszkodhatnak unalomra a Mol részvényesei az elmúlt napokban. A második legnagyobb hazai blue chip árfolyama jelentősen emelkedett előző héten a gyorsjelentés előtt, a pénteki adatsorra viszont 3 % feletti mértékű esést láthattunk. Hogy aztán a hétfői korrekció után kedden még nagyobb esést láthassunk, tegnap pedig igazi rallyt mutatott be a Mol árfolyama. A hektikus mozgásnak megvoltak az okai, és természetesen a tanulságai is.

Várakozás és realizálás

Az utóbbi hónapokban több téren is kedvezően alakult a külső környezet a Mol számára. A magas olajárak és a rekord szintekre emelkedő finomítói árrés alapján tudható volt, hogy szép számokat találunk majd az olajcég második negyedéves gyorsjelentésében. Ennek megfelelően a piaci szereplők venni is kezdték a Molt néhány nappal az adatsor nyilvánosságra hozása előtt, aminek köszönhetően képes volt derekas emelkedésre az árfolyam.

A benzinárstop továbbra is fékezi a Molt (www.shutterstock.com)

Pénteken azonban realizálni kezdhették a profitot a befektetők, ugyanis a legtöbb várakozást minimálisan alulmúló, de egyébként rekord eredményt hozó jelentés már hírre eladási reakciót hozott. Hétfőn innen próbálkozott emelkedéssel a Mol, kedden azonban újra jelentős esést láthattunk a Barátság kőolajvezeték leállása miatt. Tegnapra kiderült, hogy megoldódott a probléma azzal, hogy a Mol átvállalta a tranzitdíjat, és újra érkezik nyersolaj az országba. Erre persze kitört a Mol árfolyama a tegnapi napon.

Kiváló teljesítmény – kockázatokkal

Mint látható, a Mol dicséretes eredményeket tud produkálni akkor, amikor a legtöbb vállalat az infláció és a válság okozta nehézségekkel küzd. Az, hogy a külső környezet ennyire támogató, értékelve van a piac által is, év eleje óta jelentős pluszban áll az olajmulti részvényeinek árfolyama. Az előző napok eseményei ugyanakkor rámutattak, hogy a piaci szereplők mennyire idegesen tudnak reagálni a fenti képet esetleg megrengető eseményekre. Az orosz olaj eltűnése jelentős pánikot képes kiváltani, és ez a kockázat így továbbra is jelen lehet a Mol esetében. Másrészt a gyorsjelentésre adott befektetői reakciót érdemes megjegyezni; a piaci várakozásokhoz kell igazítanunk az árfolyam várakozásainkat, ami nem mindig vág egybe a cég fundamentális eredményével.