Nagyon nem mozdul az OTP árfolyama, de közel lehet már a sávozás vége.

A mondás szerint türelem rózsát terem, de egyelőre az OTP részvényeseit aligha vigasztalja meg ez. Az OTP részvényeinek árfolyama ugyanis 3 hónapja már egy szűkebb sávban mozog. Ráadásul most a sáv alján található az árfolyam, ami kockázatot hordozhat magában a továbbiakra nézve. Mik segíthetik egy tartósabb elmozdulás lehetőségét a legnagyobb hazai blue chip esetében?

Egy a sáv

Az OTP árfolyama tehát január eleje óta egy körülbelül 1000 forintos sávban tartózkodik, de azt legalább nagyon tankönyvi módon teszi. Ahogy a napos grafikonon láthatjuk, még csak a sávból való fals leszúrás vagy kitörés is nagyon ritka. Az OTP árfolyama tisztelettudóan betartja a határokat, néhány tényleg apró kivételtől eltekintve. Jelenleg azonban a sáv alja felé halad az árfolyam, nem sokkal tartózkodik feljebb a jegyzés a 13000 forintos szintnél. Ez pedig azt jelenti, hogy az árfolyam letörte a 100 napos mozgóátlagot, ez eddig nem fordult elő a sávozás során. További lefelé mutató indikátor jelenleg az MACD is, amely néhány napja beadta eladási jelzését. Fontos tudni azonban, hogy ez az indikátor sokszor már késve jelzi az irányváltást, de annál megbízhatóbb. Bár már némileg túladottá vált az OTP (kilóg a Bollinger-szalagokból), de komoly kockázat, hogy a technikai jelek alapján el is hagyhatná lefelé a sávot.

Sáv alján az OTP (www.investing.com)

Támogató külső környezet

Ha elfelejtjük egy pillanatra a grafikont, akkor viszont nem sok rosszat mondhatunk az OTP-vel kapcsolatban. A bank stabil nyereséget tudott termelni 2020-ban is, és remélhetőleg 2021 már nem lesz teljesen a járvány éve. Ráadásul Magyarországon nagyon ütemesen halad az oltási program, a jelenlegi tempóval úgy néz ki, jóval hamarabb kinyithat teljesen az ország, mint az európai uniós átlag. Ez pedig a gazdasági ciklusokra hagyományosan érzékeny bankszektor számára kiemelten jó hír lehet. Kérdés azonban a hitelmoratórium helyzete továbbra is, ha az ugyanis fizetésképtelenséget hoz jelentős tömegű adós részéről, akkor máris eltűnnének jó időre a pozitív kilátások. Ha azonban nem lép fel nehézség, akkor egy komoly kockázat árazódhat végre ki akár az OTP árfolyamából is.