Némi emelkedést láthatunk a Magyar Telekomnál, de korai még fordulatról beszélni.

Nem alakultak túl jól az utóbbi hónapok a Magyar Telekom számára. A telekommunikációs cég részvényei körül sokáig az osztalékkérdés volt a meghatározó téma, ezért különösen nagy hangsúlyt kapott a vállalat áprilisi közgyűlése. Azóta azonban sok víz lefolyt a Dunán, és már a Telekom nyereségét veszélyeztető kérdések uralják a napirendet a profit elosztása helyett. Mindezek ellenére a nemrég közölt gyorsjelentés akár biztató is lehet, ahogyan az egyik igazgatósági tag részvényvásárlása is.

Szép eredmények, növekvő kockázatok

A Magyar Telekom a héten tette közzé második negyedéves gyorsjelentését, és a pusztán a bevételek és az adózott eredmény alakulása alapján optimisták lehetnek a befektetők. A 184,2 milliárd forintos nettó árbevétel és a 10,6 milliárd forintos adózott eredmény is felülmúlta ugyanis a várakozásokat, ami elsősorban a mobil – , széles sávú és TV-szolgáltatások magas keresletének tudható be.

Szépen teljesít a Telekom, de rávetül a különadó árnyéka (www.shutterstock.com)

Ugyanakkor Rékasi Tibor, a vállalat vezérigazgatója is felhívta a figyelmet a makrogazdasági környezet várhatóan kedvezőtlen alakulására, és az ebből következő negatív hatásra a bevételeket illetően. Sújtja a Telekomot az extraprofitadó is, amelynek következtében korábban a menedzsmentnek lejjebb is kellett vennie célkitűzéseit. Utóbbiak a jelentés számainak tudatában sem változtak egyébként. A gyorsjelentést díjazták a befektetők, némileg távolabb került a Telekom árfolyama a kerek 300-as szinttől.

Különadó és osztalék

A Magyar Telekom árfolyamára ugyanakkor továbbra is nyomást gyakorol a már említett extraprofitadó, ami a nyereség egy jelentős hányadát elviheti a 2022-es és 2023-as üzleti években is a jelenleg ismert formájában. A menedzsment azonban hisz a cég teljesítményében, legalábbis ezt mutatja, hogy Daria Dodonova, a cég gazdasági vezérigazgató-helyettese augusztus 10-én 10000 darab Telekom részvényt vásárolt. A további emelkedéshez persze önmagában ez nem lesz elegendő, de esetleges további vásárlások felkelthetik a befektetők figyelmét is. Továbbra is érdekes lehet minden a részvényesi javadalmazással kapcsolatban is, hiszen tavasszal is ez a téma határozta meg leginkább a részvény alakulását.

https://www.bet.hu/oldalak/ceg_adatlap/$security/MTELEKOM

Címlapkép forrása: Shutterstock