Fordulópontnál az árfolyam.

Az utóbbi hetekben nem volt túl izgalmas a Mol árfolyamának alakulása. Mióta megtörtént az osztalékfizetés, egy szűk 100 forintos sávban ingadozik a Mol árfolyama. A 2340-2440 közötti sávból gyakorlatilag eddig semmilyen pozitív vagy negatív hír, esemény sem bírta kibillenteni a második legnagyobb magyar blue chip árfolyamát. Most azonban úgy tűnik, hogy sikerült erőt vennie az olajmultinak, ami 2500 fölé lendítette a Mol árfolyamát. 

Hiába a rossz hangulat – felülteljesít a Mol

Az első, ami szembetűnő lehet a Mol mozgásában az az, hogy egy igen hektikus és negatív piaci hangulatban tudott kitörni az árfolyam. Az Evergrande botránya, és az amerikai állampapírhozamok emelkedése ugyanis meglehetősen negatív általános piaci hangulatot okozott a legfontosabb tőzsdéken. A Mol azonban éppen most kezdte el az emelkedést, aminek több oka is lehet.

Egyrészt pozitív, hogy az olaj árfolyamát nem érintette negatívan az, hogy sokat estek a külföldi tőzsdék – ez egyfajta stabilitást jelent, és azt, hogy külső tényezők miatt nem feltétlenül értékelik kevesebbre a magyar olajmultit. Emellett az is jelentős hatást gyakorolhatott, hogy péntek éjjel felminősítette Magyarország államadósság besorolását a Moody’s. Bár ez önmagában országspecifikus tényező, legtöbb esetben az alulértékeltebb részvényekre fejt ki egy ilyen döntés pozitív hatást.

Jól alakul a Mol számára a külső környezet

Érdemes figyelembe venni, hogy a külső vállalati környezet egyébként általában is pozitív jelenleg a Mol számára. A magas olajárak és a másfél éves csúcson lévő finomítói marzsok meglehetősen jó előjelek egy újabb kiváló gyorsjelentéshez. Ugyanakkor ez még csak körülbelül másfél hónap múlva várható, de az adatok pozitív alakulása felkeltheti a befektetők érdeklődését.

Fordulóponthoz ért a Mol

A Mol az imént részletezett emelkedéssel az osztalékszelvény eltűnése előtti szintre érkezett, ezzel azonban egy dupla csúcsot is alakított ki az árfolyam. Ebből a szempontból ellenálláshoz is érkezett az árfolyam, hiszen ha ezt a szintet sikerül teljesítenie a Molnak, akkor végképp az idei csúcsok fölé törhet be hosszabb távra is a Mol részvényeinek jegyzése. Esés esetén a korábbi sávtető lehet az első komolyabb támasz a Mol számára, nagyobb csökkenésnél pedig értelemszerűen a sáv alja foghatná meg a negatív irányú mozgást.

Kitört sávjából a Mol (www.investing.com)

A cikk szerzője Mol részvényekkel rendelkezik.