Sokat számíthat, hogy milyen számokról számolnak be a legnagyobb magyar tőzsdei cégek: vajon hogy állják a sarat a járvány alatt?

A következő napok, hetek legfőbb eseményei a magyar piacon várhatóan a közelgő gyorsjelentések lesznek. Mindig különösen fontos szerepe van ezeknek, hiszen ebből tudjuk meg, hogy hogyan teljesít egy-egy cég. Most azonban a járványhelyzet okozta gazdasági helyzetben kell remekelnie a vállalatoknak, így a stressztűrő képességükről, válságálló üzemmódjukról is információkat kaphatunk. Ha egy cég a vírus ellenére is a vártnál jobban teljesít, attól vélhetően gyors felépülést, és utána még inkább kitörő számokat várhatunk, míg egy gyengén muzsikáló vállalat esetében ez már korántsem biztos.

Mol

Elsőként a Mol fogja közzétenni a gyorsjelentését, e hét péntek hajnalban. A vállalat az előző alkalommal pozitív meglepetést okozott, kérdés, hogy a lezárások második hulláma közben is képes lesz-e fenntartani ezt az olajvállalat. Az olajár emelkedése ugyanakkor már látszódhat a Mol számaiban, de a finomítói marzsok által befolyásolt feldolgozás-kereskedelem és a fogyasztói szolgáltatások szegmensekre is érdemes lesz figyelni. Összességében valószínűleg veszteséges lesz 2020-ra nézve a regionális olajmulti, de egy pozitív irányt és kilábalást mutató jelentést pozitívan értékelhetnek a befektetők.

Magyar Telekom

A sorban a következő a Magyar Telekom lesz, amely február 25-én jelent. A befektetők a céggel kapcsolatban elsősorban az osztalékfizetésre vonatkozó kilátásokra lehetnek kíváncsiak, a részvénynél ugyanis jelentős felhajtóerő tudott lenni a múltban a magas osztalékkifizetés.

Richter

Egy nappal a Magyar Telekom után, február 26-án jelent a Richter. Az elmúlt időben hatalmasat emelkedett a gyógyszercég árfolyama, csúcsot csúcsra halmoz egyedüli blue chip részvényként. Nagy kérdés lehet tehát, hogy a pozitív hangulatból mennyi igazolódik vissza a gyorsjelentésben-egy ilyen komoly rally után tehát a szokásosnál még komolyabb jelentősége lehet az eredménysorok értelmezésének a befektetők részéről.

OTP

Legutoljára, a többiektől időben némileg elmaradva március 5-én az OTP is színt vall a 2020. negyedik negyedéves számairól. A Molhoz hasonlóan a magyar nagybank is pozitív meglepetéssel szolgált a legutóbbi jelentéskor, ami löketet adott az azóta is megtartott szintekre való emelkedésben. Az OTP esetében a szokásos mérőszámok (mint a működési és adózott eredmény) mellett a bank előrejelzéseire lesz érdemes figyelni: fontos kérdés ugyanis, hogy mi várható a hitelmoratórium lejárta után, mennyire okozhatnak problémát a nemteljesítő hitelek a jövőben.