A magyar piacra is hozhat izgalmakat az új mutáns.

Sokként érte a piacokat a hír pénteken, miszerint új koronavírus mutáns jelent meg Dél-Afrikában. Bár sokat még nem tudunk arról, hogy fertőzőbb vagy az oltásoknak jobban ellenálló lenne az omikronnak nevezett variáns, az ezzel kapcsolatos bizonytalanság kisebb pánikot okozott a tőzsdéken. A rossz hangulat a magyar piacra is átragadt – mi várhat a BUX-ra és a forintra, miközben nálunk még a delta variáns tombol?

Nemzetközi helyzet fokozódik

Alapvetően két hatásra lehet elkülöníteni a koronavírus különböző hullámaiban tapasztalt aggodalmat, ami a magyar piacot illeti. Először is igen sokat nyom a latba az általános, nemzetközi piaci hangulat, függetlenül attól, hogy például a magyar tőzsdei cégek számára jelent-e akkor épp gyakorlati problémát az új variáns. A kinti rosszkedvet a múlt tapasztalatai alapján az OTP reagálja le elsősorban, mint a messze legnagyobb forgalmú magyar blue chip. A forint számára is érzékeny téma a külföldi piacok esése, hiszen a sérülékeny devizákból jellemzően menekülnek a befektetők, ha rossz a hangulat.

A pénteki esés is az OTP-t viselte meg a legjobban

Ebből a szempontból azokra a hírekre érdemes figyelni, amik az omikron vírus terjedésével, lefolyásával és oltásokkal szembeni ellenállóságával kapcsolatosak. A tőzsdék ugyanis leginkább arra kíváncsiak értelemszerűen, hogy hoz-e újabb lezárási hullámot az új mutáns, és ez döntően a fenti tényezőktől függ.

Magyarországi helyzet – már mindenkit érint

A kérdés másik fele arról szól, hogy konkrétan a magyar tőzsdei cégek tevékenységére milyen hatást gyakorol a vírus. Persze nemzetközi hatások áttételesen itt is előfordulnak (például a Mol számára kritikus olajármozgás kapcsán), de többnyire a magyar (és régiós) makrogazdasági helyzet az izgalmas. Ebből a szempontból érdemes vizsgálni a jelenleg tomboló negyedik hullámot is, bár úgy tűnik, hogy az esetszámok növekedési ütemének csökkenése nagyobb lezárások nélkül is megtörténik.

Magyarországon egyelőre nem azonosították a mutánst

Vannak természetesen ettől is viszonylag független cégek, mint például a Richter. A gyógyszeripari céget nem kellett félteni a koronavírus hullámai alatt sem, hiszen nem rezonál különösképpen a makrogazdasági folyamatokra, és a gazdasági korlátozások sem fejtenek rá ki azonnali hatást. Minden tőzsdei céget érdemes tehát egyedileg vizsgálni, bár az bizonyos, hogy egy általános pánik akár racionális ok nélkül is magával ránthatja a magyar eszközök többségét.