Túl vagyunk a gyorsjelentési szezonon, ami a hazai blue chipeket illeti. Okosabbak lettünk ugyan a jelentésekkel, jelentős árfolyammozgás azonban ritkán történt.

Éppen egy hete pénteken tette közzé 2022 első negyedévére vonatkozó gyorsjelentését a két legnagyobb hazai blue chip, az OTP és a Mol. A nagyvállalatok adatsorai természetesen nem is maradtak tőzsdei reakció nélkül. A folyó hét is tartogatott azonban izgalmakat, ugyanis a Richter és a Magyar Telekom is közzétette az idei év első három hónapjára vonatkozó számait. Körülbelül 3 hónapig így ezek a számok pöröghetnek a piaci szereplők fejében a magyar blue chipekről, miközben egyre több külső tényező is befolyásolhatja az árfolyamokat.

OTP – nagy a nyomás

Az OTP a vártnál gyengébb gyorsjelentést tett közzé, ha az eredménykimutatás alsó sorait nézzük – a nagybank ugyanis veszteséges lett, 33 milliárd forint volt a mínusz az első negyedévben. A negatív eredmény az orosz és ukrán leánybankok esetében végrehajtott leírásoknak és céltartalékolásoknak köszönhető. A befektetők értelemszerűen nem voltak lelkesek, hiszen az elemzői konszenzus 60 milliárd körüli profitot várt. Össze ugyan nem esett az OTP árfolyama, de tegnap már a 10000 forint alatti szinteket is megjárta a bankpapír.

10000 körül az OTP árfolyama a csalódást keltő jelentés után 1 héttel

A továbbiakban így a piac még inkább figyelheti az orosz-ukrán harcokat, mint tényezőt az OTP megítélésekor. Nagyon fontos információ lesz minden, ami a bank terveivel kapcsolatos a háborús térségben. Emellett viszont az általános befektetői hangulat kaphat nagyobb szerepet, melyre a legnagyobb hatást a háború mellett a nagy jegybankok szigorítása gyakorolhatja. Az országspecifikus tényezőkre is különösen érzékeny az OTP árfolyama, éppen ezért nehéz elképzelni, hogy ne mozgatná meg a jövőben egy-egy hír az uniós források körüli vita, vagy esetleges bankokat is érintő gazdaságpolitikai intézkedés kapcsán.

Mol – kockázatokkal övezve

A Mol gyorsjelentése vegyesebb képet mutatott. Az olajmulti kimagaslóan jó eredményt ért el az upstream szegmensben, és a downstream üzletág is szépen teljesített. A fogyasztói szolgáltatások viszont jelentős visszaesést szenvedtek el a benzinárstop hatásai miatt. Összességében viszont vaskos profitot könyvelhetett el az olajcég, a befektetőket azonban egyre inkább a jövő érdekelheti.

Nyomás alatt a Mol az utóbbi napokban

Nem tudni ugyanis, hogy mi lesz végül az orosz olajembargóval, az Európai Unió ugyanis elkötelezettnek tűnik annak bevezetése mellett. Ha ez túl gyorsan és támogatás nélkül megy végbe, az a Mol számára is veszteségeket okozhat, amellett persze, hogy az ország energiaellátása is bizonytalanabbá válhat. Ráadásul a benzinárstop is érvényben marad július 1-ig, és nem tudni, hogy lesz-e újabb hosszabbítás, ami újabb bizonytalansági tényező. Ezek mellett az olajárra is érdemes lesz figyelni, a magyar olajmulti ugyanis jól jár a jelenlegi magas árszinttel, ennek megváltozása okozhat bevételcsökkenést. Nem szabad figyelmen kívül hagyni a részvényenként 300 forintos osztalékot sem, melyet jelenleg még tartalmaz az árfolyam.

Richter – verte a várakozásokat

Igazi pozitív csalódás lehetett a Richter adatsora a részvényesek számára. A gyógyszeripari céggel kapcsolatos elemzői várakozásokat ugyanis jóval felül sikerült teljesíteni. Ennek leglátványosabb terepe az adózott eredmény volt, az alig 30 milliárdos negyedéves profitot váró elemzői várakozást ugyanis közel negyedével sikerült felülteljesíteni, több, mint 37 milliárd forintos profitot ért el a Richter.

Kémiai kutatás épülete – szép negyedévet zárt a Richter (www.gedeonrichter.com)

Az oroszországi értékesítések ugyanakkor jelenthetnek kockázatot a háború további eszkalálódása esetén, erre a cég fel is hívta a figyelmet. Ugyanakkor a Richter nem tervez kivonulni önmagától az országból, küldetésével és céljaival összhangban. A kiváló jelentés ellenére nem sikerült megindulnia a Richter árfolyamának, amiért a némileg pesszimista kommentár a menedzsment részéről, valamint a rossz külpiaci hangulat tehető felelőssé. A Richter szempontjából a továbbiakban így a gyógyszerek engedélyeztetési folyamatai, a túlnyomóban devizákban érkező bevételek miatt a devizaárfolyamok, valamint a háború hatásai lehetnek a legfontosabbak.

Magyar Telekom  – szép eredmény, aukció előtt

A Magyar Telekom gyorsjelentése is pozitív meglepetést okozhatott. A telekommunikáció cég ugyanis 19,3 milliárd forintos adózott eredményt ért el az első negyedévben, ami majdnem duplája az előző év azonos időszakában látottakhoz képest. Rékasi Tibor elnök-vezérigazgató szerint a pozitív tendencia a vezetékes és mobil ügyfélbázis növekedésének köszönhető, de az adathasználat növekedése is segítette a Telekomot.

Nagyot ment a Telekom is, izgalmas lehet az aukció (www.shutterstock.com)

Bár az árfolyamhatás mérsékelt volt a pozitív jelentés után, maradtak még izgalmak a Telekom körül. Május 17-én lehet ugyanis a részvényeseknek felajánlaniuk a papírjaikat a Társaság sajátrészvény visszavásárlási programjának keretében. Kérdés, hogy milyen áron lesz lehetőség ezt megtenni, illetve hogy a tavalyi évhez hasonlóan később a piacon olcsóbb lesz-e a Magyar Telekom részvénye. Emellett a részvényesi javadalmazással kapcsolatos kommunikáció számíthat még sokat a jövőben.

https://www.napi.hu/tozsdek-piacok/jo-eredmennyel-zart-a-telekom.752185.html

https://www.portfolio.hu/uzlet/20220510/eros-negyedevet-zart-a-richter-de-egy-nehezebb-idoszak-johet-543827