Sikeres nyár áll a legnagyobb magyar részvények mögött.

Bár a nyár hónapjai legtöbbször uborkaszezonként vannak definiálva a tőkepiacokon, egyre kevésbé érvényes ez a mondás. A nyár is tartogathat ugyanis jelentős mozgásokat a tőzsdék számára, és semmiképpen sem érdemes figyelmen kívül hagyni a piaci mozgásokat a nyári vakáció alatt; már csak azért sem, mert komolyabb következtetéseket vonhatunk le a továbbiakra nézve. Cikkünkben bemutatjuk, hogy mit hozott a nyár a 4 magyar blue chip (OTP, Mol, Richter, Magyar Telekom) számára, és hogy mi várhat rájuk a következő időszakban.

OTP

Az elmúlt három hónap jelentősebb történése volt az egyre inkább helyreálló gazdasági és társadalmi élet a járvány harmadik hulláma után. Ez meglátszott a gazdaság állapotában, illetve az általános tőzsdei mozgásokra érzékeny papírok árfolyamában is. Az OTP-nek pedig sikerült is kihasználnia a pozitív befektetői hangulatot, valamint a vállalat- és országspecifikus kedvező tényezőket is. Ennek megfelelően június elején új csúcsra ért az árfolyam, méghozzá a 17000 forintos szintet sikerült elérnie a legnagyobb magyar blue chipnek. Nagy része volt a mozgásban annak, hogy épp nyárra derült ki: újabb, hatalmas szlovén akvizíciót hajt végre a bank, ezzel egy újabb országban válik piacvezetővé az OTP. Kisebb pihenő után az augusztusban közzétett második negyedéves gyorsjelentés adott újabb lendületet, ami már 18000 forintig repítette az OTP árfolyamát.

Új csúcsok az OTP-nél (www.investing.com)

A későbbiekben alapvetően továbbra is a makrogazdasági folyamatok lehetnek a meghatározók a bank számára. Egy lezárásokkal járó negyedik hullám vélhetően visszavetné a lendületet, ennek hiánya esetén azonban a gazdasági kilábalás folytatódása segítheti a bankszektor egészét. Pozitív az MNB kamatemelési ciklusa is: bár a gazdaságot lassítja, ugyanakkor a kamatmarzsok emelkedésén keresztül pozitív hatást fejt ki a pénzintézetek profitjára. Az OTP számára specifikus tényező lehet az osztalék mértékének nyilvánosságra kerülése, ugyanis a 2020-as mellett még a 2019-es profit is a cégben maradt egyelőre teljes egészében. Emellett a nemzetközi hangulat alakulása is érzékeny pont lehet, ugyanis a magyar részvények közül leginkább az OTP érzi meg a külföldi börzék jelentősebb mozgásait.

Mol

Az olajmulti még mindig igen messze áll a járvány előtti szintektől, valamint a történelmi csúcsoktól. Az olajár emelkedése, valamint a csoportszintű finomítói marzsok növekedése a második negyedévben ugyanakkor meghozták a Mol számára a kiemelkedő eredménysorokat. A koronavírus háttérbe szorulása a fogyasztói szolgáltatások szegmensnek tett jót. Minden jól jött össze tehát az olajvállalat számára, ráadásul viszonylag magas osztalékot is fizethetett a cég. A nyár nagyobbik része ennek ellenére sávozással telt, bár feljebb van most a Mol részvény árfolyam, mint a tavasz utolsó napján. Ha hozzászámoljuk az osztalék kifizetését is, akkor összességében nem lehet panasz az árfolyamra; egyértelmű ugyanakkor a lemaradás például az OTP-hez képest.

Emelkedésben a Mol (www.investing.com)

A továbbiakban szintén a profitra ható tényezőket érdemes figyelni a Mol kapcsán. Az olajárak és a marzsok további emelkedése esetén még komoly potenciál lehet a második legnagyobb magyar blue chip árfolyamában; egy erőteljes negyedik vírushullám ugyanakkor kiemelten veszélyes lehet az olajcégek számára. Bár a nemzetközi hangulatra kevésbé érzékeny a Mol, a szektortársak teljesítményét Európában és a tengerentúlon is érdemes figyelemmel követni.

Richter

A gyógyszercég számára a nyár első két hónapja lényegében a sávozásról szólt. Nagy kérdés volt sokáig, hogy esetleg letöri-e az előtte sokat emelkedő cég árfolyama a 7800-8000 forint között meghúzódó erős támaszszintet. Végül nem ez történt, és augusztusban ki tudott törni a harmadik legnagyobb magyar blue chip árfolyama. Olyannyira, hogy közel kerültek a szintén idén beállított történelmi csúcsok is. A nagy dilemma is ez lehet az ősz folyamán a Richter számára: képes-e áttörni a 9300 körül meghúzódó előző csúcsot, vagy pedig újból a 8000 forintos szint tesztelése következik. Mindenesetre a Richter működése meglehetősen stabil, és mint nem ciklikus iparágban tevékenykedő vállalat, valószínűleg a negyedik hullám bekövetkeztétől szinte függetlenül az is marad.

Feltámadt nyáron a Richter (www.investing.com)

Magyar Telekom

A negyedik legnagyobb blue chip meglehetősen nyugodt mozgást produkál általában, és ez a nyáron is így volt. Ennek ellenére végül sikerült szép emelkedéssel zárnia az évszakot a telekommunikációs cég árfolyamának. Jelentős a szerepe annak, hogy a Telekom is a várakozások felett teljesítette a második negyedévet. A következőkben a távközlési, illetve nem mobilalapú piacon történő részesedés számíthat, amely jelentős hatást gyakorol a társaság számára. Az árfolyamát nézve igazi áttörés akkor lenne, ha a 450 forintos szintet is sikerülne maga mögött hagynia a Telekomnak, bár az alacsonyabb mértékű mozgásai miatt ez a cél még igen távolinak tűnhet. Esés esetén leginkább a 400 forintos kerek támaszszintre számíthatnak a részvényesek, bár ehhez már vélhetőleg valami igen negatív vállalatspecifikus hír kellene.

Jól sikerült a nyár a Telekom számára is (www.investing.com)

A cikk írója Mol részvényekkel rendelkezik.