Nézzük a hétvége legfontosabb történéseit!

Nem búcsúztattak jó hetet a hétvégén a befektetők, a piacon ugyanis a jelentősebb esés bontakozott ki. Az ok már-már szokásos: futótűzszerűen terjedő koronavírus, új mutánsok megjelenése és terjedése, valamint a vártnál lassabb oltási program. Utóbbi értelemszerűen későbbi nyitást is vonz magával, így nem lehetünk meglepve, hogy a piacok rosszul reagáltak a hírekre. Mindezek tükrében nézzük, hogy mi történt a hétvégén!

Oltási program, tüntetések a lezárások ellen

Ahogy a fentiek tükrében nem meglepő, továbbra is a koronavírussal kapcsolatos várakozások uralták a hírfolyamokat. Inkább a jó hírek kerekedtek ugyanakkor felül a hétvégén: bár sok helyen tüntetnek a korlátozások ellen (ilyen volt most Magyarország is, ahol a vendéglátósok elégedetlensége kezd szervezett és látványos lenni), az esetszámok némileg visszaszorulóban vannak a lezárások hatására. Az oltási programban elöljáró Nagy-Britanniában erős ütemben csökkennek a napi újonnan igazolt koronavírusos betegszámok.

Egyre gyakoribbak a korlátozások elleni megmozdulások (www.hvg.hu)

Ha a vakcina ilyen ütemben jut el a lakossághoz, mint a szigetországban, akkor nagyon jó kilátásai vannak az EU-t épp elhagyó országnak. Emellett persze folytatódnak az oltási programok mindenütt, például Magyarországon is. Hazánkban stagnál az újonnan igazolt fertőzöttek száma, ugyanakkor a halálesetek száma sem csökken szignifikánsan. Mint ismert, a múlt héten jelentette be a kormány, hogy éppen ezért március 1-ig meghosszabbítja a karanténintézkedéseket. Orbán Viktor miniszterelnök legutóbbi jelzése alapján pedig Húsvét körül számíthatunk lényegi enyhítésre; van még vissza tehát a korlátozásokból, de a tőzsde lehetséges, hogy már ezt is beárazta korábban.

Megoldódik a vita?

Jó hír, hogy az előző heti hangos vita után pozitívan nyilatkozott Ursula von der Leyen az AstraZeneca-val való vitáról: 9 millió adaggal több vakcina érkezhet az Európai Unióba, mint eredetileg tervezték. Persze mennyiségileg nem a 9 millió adag fogja megoldani a vírusválságot, mégis fontos jelkép, hogy úgy tűnik, az előző heti csatározások ellenére még terven felül is képes haladni az oltási kampány.

Fellélegezhetnek a tőzsdék

Mindezek alapján a tőzsdéknek van okuk némi fellélegzésre; a kérdés az, hogy menetrendszerűen érkező korrekciót, vagy esetleg rövidebb távú trendfordulót láthattunk a múlt heti eséseknél. A napokban kiderül: ha innen felfelé veszik az irányt a tőkepiacok, akkor további erős hetek elő nézhetünk, hiszen azt jelezné, hogy a befektetői optimizmust a vártnál rosszabb hírek sem tudják igazán megingatni.

Forrás:

www.reuters.com www.marketwatch.com