8400 fölé emelkedett az OTP árfolyama, a gyorsjelentés körüli várakozásoktól is függhet a folytatás.

Bár a Richter ma hajnalban megjelent gyorsjelentése volt a leginkább figyelemre méltó a magyar piacot követők számára, közben az OTP is szép emelkedést mutat be. A legnagyobb hazai blue chip árfolyama a tegnapi kisebb megingás után folytatta az emelkedést, miután múlt héten sikerült elrugaszkodnia az újabb mélypontról és a fontos technikai támaszról.

Felpattanás

Előző héten még új, immár 5 éves mélypontra esett az OTP árfolyama, onnan azonban egyelőre látványos fordulat látszik kibontakozni. A bankpapír menetelését segíti a forint erősödése, amely egyébként is jelzi az országspecifikus tényezőkben bekövetkező kisebb megnyugvást. A magyar eszközök iránti bizalom visszatérésnek egyébként is az eddig meglehetősen nyomás alatt tartott OTP lehet az egyik legnagyobb nyertese. Segített a nemzetközi hangulat javulása is, az irányadó részvényindexek emelkedése a régiós tőzsdéknek, részvényeknek is segít az emelkedésben.

Javul a hangulat a magyar tőzsdén, érzi ezt az OTP is

A vevők megérkezésének spekulatív oka is lehet. Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója egy pénteki kerekasztal-beszélgetésen kitartásra intette a kisbefektetőket, mondván, lesz még 20 ezer környékén az OTP árfolyama. Emiatt is várhatnak a piaci szereplők kifejezetten jó gyorsjelentést. Az OTP augusztus közepén teszi közzé számait, a többi, régióban is működő nagybank (Erste, Raiffeisen, Commerzbank) szép adatsora azt jelezheti, hogy az OTP-nél is lehetséges lehet a pozitív jelentés.

Jön a jelentés

Az augusztus 11-ei gyorsjelentés nemcsak a megjelenésekor, hanem már előtte is alakíthatja az árfolyamot a piaci szereplők várakozásainak megfelelően. Emellett az orosz-ukrán háború állása, az uniós forrásokról szóló vita, valamint a költségvetési helyzet, a forintárfolyam is befolyásolhatja a bankrészvény árfolyamát. Amennyiben az OTP árfolyama átverekedné magát a 8800-9000 körüli ellenálláson, akkor akár fordulatról is lehetne beszélni a több hónapnyi esés után. Ez esetben középtávon a 10000 forintos támasz lehetne célba vehető. Újabb lefordulás esetén a már jól megszokott 8000 forint körüli támasz lehet az OTP segítségére, alatta viszont már egyre nő az esélye az akár jóval lentebbi szinteket jelentő új mélypontok kialakulásának is.