Pénteken esett a Mol árfolyama, de hétfőn már képes volt némi emelkedésre az olajmulti papírja a tőzsdén.

Pénteken tette közzé második negyedéves gyorsjelentését a Mol. Az olajipari cégtől az elemzők és a piac előzetesen kiváló számokat várt, ennek köszönhetően már a közzétételt megelőző napokban szép emelkedést mutatott be a Mol árfolyama. Az adatsor valóban sosem látott eredményt mutatott, a piac azonban beárazta annyira, hogy a várakozásokat kissé alulmúló számokra végül esésbe kezdjen az árfolyam. A továbbiakban még lehetnek visszhangjai a jelentésnek, de egyre inkább a külső környezet további alakulására koncentrálhat a piac.

Kiváló számok – mégis esés

Ahogy arra a gyorsjelentést megelőző cikkünkben felhívtuk a figyelmet, a legfontosabb tényező ilyenkor az, hogy a piaci szereplők milyen eredményt áraztak be korábban. Ha ezt alulmúlja a jelentés, akkor a legtöbb esetben még az egyébként kiemelkedő számokra is gond nélkül tud csökkenést bemutatni egy vállalat részvényeinek árfolyama. Pontosan ez történt pénteken a Mol esetében is, amely végül több, mint 3 %-os esést szenvedett el az előző hét utolsó kereskedési napján.

Gyönyörű gyorsjelentésre esett a Mol árfolyama

Ennek ellenére azonban fontos figyelembe venni, hogy a részvényárfolyam a korábbiakhoz képest nincs alacsonyan. Az osztalékszelvény vágása után is a 2900-3000 közötti zónában mozog a papír értéke, holott a szelvényvágás ezúttal 302 forintos csökkenést jelentett. Ráadásul a Mol eredményei a fundamentális értékelésben kimagaslóak, így nem mondható biztosan, hogy az első piaci reakció alapján hosszabb távú következtetések lehet levonni.

Fókuszban az energiahelyzet és a benzinárstop

A gyorsjelentés számait még emészthetik a befektetők, a mindennapi árfolyammozgásokat azonban már egyéb tényezők alakíthatják. Ezek közül is kiemelkedik az energiahelyzet és a benzinárstop kérdése. Előbbi kapcsán fontos az olajárak alakulása, a fekete arany árfolyamának esése ugyanis nem tesz jót az upstream (kutatás-termelés) üzletág eredményének.

Ráadásul az orosz olajjal kapcsolatban a hosszútávú bizonytalanság továbbra is fennáll. A másik kulcskérdés, a benzinárstop kapcsán nemsokára döntésre számíthatunk, hiszen jelenleg október 1-ig van érvényben a lakossági tulajdonú autókra az árszabályozás. A 480-as rögzített benzin – és gázolajár feloldása úgy, hogy közben nem emelkedik a Mol különadója, szinte biztosan pozitív árfolyam-reakciót váltana ki.

Címlapkép forrása: Shutterstock