Több, mint dupla annyi a profit, mint egy éve – örülnek a befektetők.

A hazai blue chipek közül elsőként a Richter tette közzé a 2022 második negyedévére vonatkozó számait. A gyógyszercég minden soron nagyon szép eredményt produkált, több esetben a jelentés előtti várakozásokat is sikerült felülmúlnia a harmadik legnagyobb blue chipnek. Az adatsor rámutatott a Richter válságállóságára, a befektetők a tőzsdei árfolyam alapján is díjazták a Richter eredményét.

Növekvő árbevétel és profit

A Richter esetében talán a két legfontosabb sor az eredménykimutatásban az árbevétel, valamint a nettó profit. Előbbi 192,9 milliárd forintra nőtt, ez több, mint ötödével múlja felül a tavalyi év azonos időszakát. Az adózott eredmény tekintetében még jobban sikerült felülmúlni a várakozásokat, a gyógyszeripari cég ugyanis 77,1 milliárdos nettó profitot termelt a részvényeseknek, egy évvel ezelőtthöz mérten ez több, mint 100 %-os bővülés.

Kedvezően alakultak az árfolyamok a Richter számára (www.shutterstock.com)

A kiváló eredmény oka Orbán Gábor vezérigazgató szerint az áremelések hatása, valamint az, hogy az ukrajnai operációt kivéve zavartalanul tudtak működni a Richter külföldi képviseletei. A devizaárfolyamok alakulása is jelentős szerepet töltött be ugyanakkor a vállalat kiemelkedő eredményében; a forint gyengülése, a rubel és a dollár erősödése kedvező hatást gyakorolt a bevételeit jobbára külföldről szerző Richter számára.

Befektetői bizalom

A fentiek alapján egyértelműen kijelenthető, hogy a Richter nemhogy jól állja a válság okozta nehézségeket, de a devizamozgások miatt még akár profitálni is tud a változékony környezetből. A piaci szereplők számára az ilyen, gazdasági környezettől kevésbé függő teljesítmény meglehetősen vonzó lehet a mostani, bizonytalan helyzetben. Ráadásul további jó hír, hogy számottevő negatív hatást a háború sem fejt ki, az oroszországi bevételek például nem rezdültek a fegyveres konfliktus hatására.

Nem meglepő tehát, hogy a befektetők venni kezdték ma a Richter a tőzsdén, méghozzá nem kis forgalom mellett egyelőre. A továbbiakban a devizaárfolyamokra lehet érdemes figyelni továbbra is, illetve az előzőek miatt a többi, hazai tőzsdén jegyzett cég teljesítménye is fontos lehet – a piac ugyanis előnyben részesítheti egyik vagy másik papírt a többi részvény gyengélkedése esetén.

Címlapkép forrása: Richter

www.bet.hu

https://www.bet.hu/newkibdata/128763750/RCH220803QR01H.pdf