A pénteki kereskedési nappal nem csak a hét, hanem szeptember is lezárult. Nincsenek könnyű helyzetben a világ tőzsdéi, sok probléma nyomja a befektetők vállát. A magyar blue-chip részvények sem teljesítettek jól az elmúlt hónapban.

A BUX index 2.17 százalékos emelkedést követően 37 838.3 ponton zárta a pénteki kereskedési napot, ezzel a BUX szeptemberi hozama -9.64 százalékon alakult. Nincs jó passzban a magyar tőzsdeindex, idén 25.4 százalékkal csökkent a BUX index értéke.

Így teljesítettek szeptemberben a magyar blue-chip részvények:

Mind a négy blue-chip részvény egyöntetűen negatív hozamot mutatott fel szeptemberben. Mindez nem meglepő a jelenlegi gazdasági környezetben. A globális háborús, inflációs és recessziós félelmek közepette nem sok oka van a tőzsdéknek az optimizmusra. Az elmúlt időszakban a forintot is ütik a befektetők, több valutával szemben is történelmi mélypontot ért el a magyar fizetőeszköz.

A MOL árfolyamában 12.51 százalékos csökkenést láthattunk a szeptemberben. A multinacionális olaj- és gázipari vállalat részvényei az év első hónapjaiban felülteljesítették a piacot, a július óta tartó esés következtében már 4.5 százalékos mínuszban áll a MOL idén.

A Magyar Telekom részvényeinek értéke 12.57 százalékkal csökkent az elmúlt hónap alatt, 2022-ben a részvény 28.2 százalékos mínuszban van.

Brutális mínuszban van az OTP idén

Az OTP Bank árfolyamában mérsékeltebb, 6.88 százalékos esést figyelhettünk meg a szeptemberi kereskedési napok során, a magyar bankpapír súlyos, 52.4 százalékos mínuszban van idén.

Magyarország egyik legfontosabb gyógyszeripari vállalatának, a Richternek az árfolyamában 8.02 százalékos visszahúzódást figyelhettünk meg az év kilencedik hónapjában. A Richter az MOL-hoz hasonlóan relatíve jól tartja magát ebben a bizonytalan piaci környezetben is, idén 15.2 százalékkal csökkent a Richter részvények értéke.

Borítókép forrása: www.shutterstock.com