2800 közelébe esett a Mol, mutatjuk az okokat, és hogy mi jöhet a továbbiakban!

Nem alakult jól az elmúlt két nap a második legnagyobb hazai blue chip számára. A Mol árfolyama a 2900 feletti szintekről egészen 2800 közelébe esett, amely érték technikailag és lélektanilag is igen fontos az olajmulti papírjai számára. Az esés számos tényezővel magyarázható, a továbbiakban leginkább ezekre és esetleges megváltozásukra lesz érdemes figyelni.

Lokális csúcs után

A Mol a lokális csúcsát a második negyedéves gyorsjelentés közzétételének napján érte el 3000 forint felett. Az adatsor minden idők legjobb eredményét mutatta, ugyanakkor némileg elmaradt a várakozásoktól – emiatt nem meglepő módon már aznap elkezdődött a profitrealizálás, és azóta sem tudott a fent említett magasságokba emelkedni a Mol. Azóta ugyanis már más tényezőkön volt a fókusz, amelyek sok esetben egyáltalán nem mondhatóak pozitívnak.

Mol – gyorsjelentés után elfogyott a lendület (www.shutterstock.com)

Kicsit több, mint egy hete még az orosz olajszállítás leállása miatt esett a Mol, bár ez a probléma egyetlen nap alatt rendeződött. Ugyanakkor mégis ébren tarthatja az aggodalmat a piaci szereplőkben az oroszországi olajtól való függés kapcsán. A Standard & Poor’s pénteki döntése sem tehetett jót, amely rontotta Magyarország adósságbesorolásának kilátását. Ehhez jött még hozzá a nemzetközi piacokon kialakuló romló hangulat is, illetve az, hogy csúszhat a Mol szlovén kútvásárlásokra irányuló akvizíciója az Európai Bizottság döntése nyomán.

Jöhetnek még izgalmak

Természetesen a fentiek mellett a Mol eredményességére közvetlenül ható tényezők lehetnek továbbra is a legérdekesebbek. Az upstream (kutatás-termelés) szegmens számára fontos olajár mostanában nem teljesít túl jól, a downstream (finomítás-feldolgozás) üzletág profitját adó Brent-Ural spread azonban továbbra is magas. A következő hetek egyik legfontosabb kérdése a benzinárstop sorsa lehet, ugyanis hivatalosan október 1-ig van érvényben az intézkedés. Ha nem lenne hosszabbítás, az pozitívan hatna a Mol fogyasztói szolgáltatások üzletágára, feltéve persze, ha ez nem jelenti a különadó további emelkedését.