Május eleje óta a magyar tőzsde egyik legizgalmasabb sztorija a legnagyobb kapitalizációjú blue chip, az OTP mozgása. Azóta 40 % körüli emelkedésével minden várakozást felülmúlt a bankpapír. Ennek köszönhetően azonban olyan magasságokba emelkedett az árfolyam, hogy a fordulat lehetőségét is érdemes lehet figyelembe venni.

Korrekció a túlvettségre

Az augusztus vége óta újabb lendületet vett emelkedés gyakorlatilag folyamatos volt, ennek megfelelően pedig jelentősebb túlfűtöttséget láthattunk a technikai indikátorokat figyelve. Érdekesség, hogy a havi, heti és napi adatokon nyugvó RSI egyszerre tartózkodott a túlvettséget jelző 70-es érték felett, ilyenre utoljára a koronavírus előtti, 2020 elején lezajlott rallyban volt példa. Emellett a mozgóátlagoktól való távolság is rég látott mértéket öltött, a hónapos Bollinger-szalaghoz pedig a napokban érkezett el az árfolyam. A napos MACD még vételi jelzést tart, de az elmúlt nap korrekciójával már esély nyílik rá, hogy eladási jelre válthat az indikátor további csökkenés esetén. Összességben kevés tehát már technikai szempontból a tér a további folyamatos emelkedésre, ugyanakkor az OTP már többször bizonyította, hogy ennek ellenére is tud meglepetéseket okozni emelkedésével.

Kis mértékben csökkent már a túlvettség (www.investing.com)

Pozitív a külső környezet

Az OTP esetében a mostani emelkedés kevéssé a spekuláció, inkább az erős fundamentális alapok által lehet fűtve. Az egyedi hatások kivételével a legerősebb negyedévet produkálta a legnagyobb hazai bank a második negyedévben. Igazi pénzgyár továbbra is az OTP, ráadásul a járvány sújtotta 2020-as évben elért 300 milliárd forint feletti nyereségre sem lehet panasz.

Fontos megjegyezni, hogy a mostani árfolyamban két évnyi ki nem fizetett osztalék is benne van, hiszen az MNB rendelkezései értelmében sem a 2019-es, sem a 2020-as évi eredmény után nem fizetett még osztalékot az OTP. Csányi Sándor, a bank elnök-vezérigazgatója már többször jelezte, hogy készülni kell az osztalék kifizetésére, ennek pontos mértékéről és időpontjáról azonban később lesz döntés várhatóan. Addig is ez is egy felhajtó tényező lehet, két évnyi osztalék még a mostani árfolyam mellett is jó hozamot biztosíthat a részvényesek számára.