Kitört a Mol – a pozitív külső környezet lehet az ok.

Végre sikerült a második legnagyobb magyar blue chipnek is az, ami az OTP-nek és a Richternek már egy ideje teljesült. Elérte ugyanis a koronavírus járvány kitörése előtti szintjeit a Mol árfolyama, az elmúlt hetek szárnyalása egészen magas szintre vitte az olajmulti árfolyamát. Ha vállalatspecifikus hír nem is jött, az egyre kedvezőbb működési környezet elég hátteret biztosított ehhez a Mol számára. Kérdés, hogy meddig tart még a papír szárnyalása, melynek nagy része volt a BUX index új csúcsokra emelésében is.

Hiánypótló emelkedés

Ahogy korábban több cikkben is utaltunk rá, meglehetősen nagy távolság kezdett kialakulni aközött, ahogy a külső környezet alakult a Mol számára és aközött, hogy a vállalat értékeltsége mozgott a piacokon. A Mol ugyanis olyan erős második negyedéves eredményt ért el, mint még soha:  közel 186 milliárd forintos adózott eredménye keletkezett az olajmultinak, majdnem 263 milliárdos EBITDA szint mellett. Ezzel a cég mind a saját, mind az elemzői várakozásokat felülmúlta.

Természetesen a fenti jelentés már beárazódhatott az árfolyamba, azonban azóta is kiváló a külső környezet. Az upstream számára fontos olajár már 80 dollár felett jár bőven, ezzel közel 60 %-kal felülmúlva a járvány előtti szintet. Ráadásul úgy tűnik, hogy egy tartós emelkedő trendben mozog a fekete arany árfolyama, ami további reményeket kölcsönözhet a kitermelés eredményességével kapcsolatban.

Eközben a downstream szempontjából elsődleges csoportszintű finomítói marzsok is másfél éves rekordon időznek.

 A fogyasztói szolgáltatások számára még az ország járvány alatti lezárása sem hozott összeroskadást, most pedig kiemelten jó számokat képes szállítani a szegmens. Az időközönként bejelentett újabb kútvásárlások, valamint a Fresh Corner hálózat bővítése nemcsak a profit növekedését, de a Mol több lábon állását is segíti.

A Mol kutak is szépen termelik az eredményt (www.shutterstocks.com)

Klasszikus kitörés

A Mol árfolyam sokáig időzött egy alig 100 forintos, a grafikonon téglalappal jelölt sávban. Az innen való kitörés valamilyen szinten előre is jelezte a jelentősebb szárnyalását a részvénynek, azonban már a túlvettség határait feszegeti jelenleg a Mol mozgása. A további rallynak a felső Bollinger-szalag, valamint az extrém túlfűtöttséget mutató RSI indikátor szabhat gátat; ez esetben a 2700-as szint jelenthet először támaszt. Emelkedés esetén az újabb kerek szint (2800) bevétele kerülhet terítékre. A 3000-res szint elérése sem kizárható természetesen, de technikai szempontból ennek meghódítását alapvetően korrekció kellene, hogy megelőzze.

Túlhúzott kitörés (www.investing.com)

https://molgroup.info/hu/befektetoi-kapcsolatok/jelentesek#nav-negyedeves-jelentesek