Nincs nagy változás az OTP árfolyamában, pozitív hírek hiányában nyomás alatt maradhat az árfolyam.

Továbbra is nagy nyomás helyezkedik a magyar tőzsdére. A BUX értéke jelenleg 40000 pont körül ingadozik, pedig tavaly novemberben még 56000 pont felett is járt a magyar tőzsdeindex. A hanyatlásban élen jár a legnagyobb hazai blue chip, az OTP, amely a BUX mozgásának körülbelül 40 %-át indukálja. A bankpapírt több tényező is nyomaszthatja, és ezek közül csak az egyik az orosz-ukrán háború elhúzódása.

Nem enyhül a nyomás

Az OTP árfolyama kevesebb, mint felét éri már az év elején tapasztalt kapitalizációnak is, eddig nagyon rosszul alakult a 2022-es év a nagybank számára. Az orosz és ukrán leánybankok tetemes leírásokat és céltartalékokat követelnek, ezeket már láthattuk az első negyedéves jelentésben is. Azóta már azt is tudjuk, hogy újra jön a banki különadó, az OTP-re várhatóan idén 78 milliárd forintnyi extra teher várhat. Ráadásul 2023-ban biztosan marad a különadó, így az sem mondható, hogy rövidtávú hatásról van csupán szó.

A keleti szomszéduknál dúló háború is betesz az OTP-nek (www.shutterstock.com)

A kamatstop intézményének bevezetése tavaly decemberben jelentős esés okozott az OTP árfolyamában, holott akkor csupán június 30-ig számoltak az intézkedéssel. Nemrégiben azonban 2022 végéig meghosszabbította a kormány a kamatstopot, ezzel további bevételkiesést okozva a hazai bankszektornak. Mindezek mellett általános, országspecifikus tényezők is szerepet játszanak az OTP gyengeségében, mint például az európai uniós pénzekről szóló, bizonytalan kimenetelű vita, vagy a folyó fizetési mérleg kedvezőtlen alakulása.

Messze a kerek szint

Az OTP szempontjából ráadásul a jegybank monetáris szigorítása sem egyértelműen pozitív. Bár emelkedik a kamatmarzs, a különadó és a kamatstop miatt a bankszektor számára kevésbé jól kihasználható ez. A magasabb kamatok pedig a gazdaság lassulásához vezetnek, ami a makrogazdasági folyamatokra különösen érzékeny hitelintézetek számára kifejezetten negatív lehet.

Aggasztó a makrogazdasági környezet is a bankok számára (www.shutterstock.com)

A fenti tényezők, illetve azok változásai mentén haladhat tovább az OTP. Jelenleg a 8000-8500 közötti zóna szolgál fontos támaszként, azalatt már a koronavírus legelején látott mélypontoknál is lejjebb lenne a bankpapír értéke. Emelkedés esetén mind a 9000, mind a 10000 forintos szint komoly ellenállás lehetne, igazi fordulatról az utóbbi elérése esetén beszélhetnénk.

Címlapkép forrása: Shutterstock