Egyszerre mondhatjuk unalmas és izgalmasnak az OTP mozgását az elmúlt hetekben.

A legnagyobb hazai blue chip árfolyama lényegében hozzátapadt a 7900-8100 forint körüli sávhoz, és egyre csökkenő forgalom mellett tapasztalunk egyre kisebb volatilitást. A bankpapír számára ugyanakkor kiemelkedően fontos zónáról van szó, így az innen való bármilyen irányú elmozdulás jelentős iránymutatással bírhat a továbbiakra nézve.

Az OTP részvényeinek árfolyam nemrég 7900 alatt is járt, ebből a szempontból a tegnapi, 8200 közeli szintek akár még jó rövidtávú teljesítményként is értékelhetők. Ugyanakkor nagyon messze vagyunk még attól, hogy fordulatról beszélhessünk a legnagyobb hazai bank esetében, továbbra is jelentős nyomás alatt van a részvény – ezt mutatja, hogy ma délután újra 8000 alá esett az OTP árfolyama. Ennek oka az orosz-ukrán háború, az országspecifikus tényezők negatív befektetői megítélése, valamint a nemzetközi részvénypiaci hangulat ingadozása.

Nem csökken a nyomás

Mindezek miatt nehéznek tűnik a mostani szintekről az elrugaszkodás, valamint a piaci szereplőket aggaszthatják a recessziós félelmek már idehaza is. Az MNB mai, kamatdöntés utáni tájékoztatójából is tudhatjuk, hogy a jegybank is reális esélyként számol a világgazdasági recesszióval, illetve a hazai gazdaság erőteljes lassulásával. A makrogazdasági folyamatokra érzékeny bankszektor számára ez igen rossz hír, még akkor is, ha a hitelkamatokon keresztül a kamatkörnyezet alakulása kedvező lehet. (Gondoljunk csak a kamatstopra és a különadóra, melyek elviszik a keletkező plusz bevétel jelentős részét.)

Van remény

A fentiek alapján látható, hogy az OTP részvény egyáltalán nincs könnyű helyzetben; az esést okozó tényezők ugyanis korántsem átmenetiek, azok gyors, egyik napról a másikra történő megoldódását nem várhatja senki. Van viszont néhány olyan tényező, amelyektől kitörést várhatnak a részvényesek. Egyértelműen ide sorolható egy esetleges megállapodás az uniós pénzekről, a költségvetés számára több ezer milliárdot jelentő tétel körül megszűnő bizonytalanság lendületet adhatna a magyar tőzsdének, azon belül az OTP-nek is. A nemzetközi hangulat általában véve vett javulása is segíthet, az OTP számára is pozitív hatása lenne egy kinti emelkedésnek. Emellett persze a technikai tényezők is segíthetnek; ha nem esik el a 7800-8000 körüli támasz, akkor a technikai elemzés eszköztára alapján lehetséges a felpattanás.