Már most elérte 2025-ös céljait a Mol.

Úgy tűnik, hogy a hétvégén még csak pletyka szintjén előkerülő hír valósággá vált. A Moltól ugyanis ma érkezett a bejelentés, hogy megvásárolja a lengyel Lotos kúthálózatát, ami 471 benzinkutat jelent. A Mol ezzel tovább haladt az évekkel ezelőtt meghirdetett stratégiájának megvalósítása felé – ráadásul a magyarországi Lukoil kutakat is megveszi az olajcég, ami további 79 új Mol kutat jelent a jövőben. A lépés hírére emelkedik a Mol árfolyama.

Jelentős piaci részesedés Lengyelországban

Eddig Lengyelországban meglehetősen kis mértékben volt csak jelen a Mol, a mostani akvizícióval viszont máris a kelet-európai ország 3. legnagyobb kiskereskedelmi üzemanyag-kereskedőjévé vált. A vételár nyilvánosságra hozásra került, eszerint 610 millió dollárt fizet a Mol a tulajdonos PKN Orlen és Lotos számára a benzinkutakért. A Mol kitért rá, hogy a rendelkezésre álló szabad pénzeszközökkel lesz kiegyenlítve a vételár, így az osztalékpolitikát sem befolyásolja a lépés. Emellett ugyanakkor a Mol 185 üzemanyagkutat ad el a PKN Orlen számára a megállapodásnak megfelelően.

INA benzinkút Horvátoszágban – most északi irányba terjeszkedik a Mol (www.shutterstock.com)

A jelentős piaci részesedés megszerzése nagyon jót tesz majd a fogyasztói szolgáltatások üzletágnak. A közlemény szerint a cég 22 milliárd forint körüli profitbővülést vár a szegmensre nézve éves szinten. Így még közelebb kerülhet a fogyasztói szolgáltatások üzletágból jövő profittömeg az upstream és downstream szegmensnek eredményéhez.

Stratégiai okok

A pénzügyi előnyök mellett a Molt stratégiai célok is vezérelték. A tranzakcióval ugyanis máris meghaladta az olajvállalat a 2025-ig bezárólag tervezett új kútvásárlások tervezett számát, közel 2400 kút van már a Mol tulajdonában a tervezett 2200-zal szemben. Nem ez lesz ugyanakkor az utolsó vásárlás, ahogyan Ratatics Péter, a fogyasztói szolgáltatásokért felelős ügyvezető igazgató fogalmazott: „Nem állunk meg itt: hiszünk abban, hogy a Fogyasztói Szolgáltatások üzletág komoly lehetőséget jelent számunkra az energiaátmenet során. Célunk, hogy egyre több ügyfelet szolgáljunk ki, és a változó fogyasztói szokásoknak megfelelő mobilitási megoldásokat kínáljunk a legmagasabb minőségű szolgáltatásokkal és termékekkel kiegészítve. A Lotos nagyszerű hálózata pedig kiváló alapot biztosít ehhez”

Hamar elérte és felülmúlta kitűzött célját a Mol a kúthálózat bővítése terén (www.shutterstock.com)

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója az egész országra érvényes stratégiai előnyöket emelte ki: „Közös célunk a kelet-közép-európai régió energiaellátásának biztosítása, és úgy vélem, hogy az észak-déli energiafolyosó ezzel a megállapodással tovább erősödik. A mai bejelentés nemcsak a Mol, hanem az egész ország sikere, hiszen magyar vállalatként, évtizedek kemény munkájával építettük ki a régió egyik legjelentősebb kiskereskedelmi hálózatát”

Örülhetnek a befektetők

A Mol kútvásárlásának híre egyértelműen pozitív hírként hat az árfolyam reakció alapján a befektetők számára. Ennek több oka is lehet; az egyik, hogy valóban igen hamar megjelenhet az eredménykimutatásban is a Lotos (és Lukoil) kutak megvásárlása, ami értelemszerűen növeli a részvény bevételtermelő képességét is. Szintén tényező a Mol fent idézett vezetői által megfogalmazott stratégiai irány és annak terven felüli teljesítése.

Még inkább jó hír ugyanakkor, hogy ezzel a Mol egyre erősebben áll több lábon. Az elektromos autók elterjedésével ugyanis szintén szükség lesz kutakra, még akkor is, ha jellemzően már nem benzint és gázolajat kaphatnak ott a gépjárművek. Ráadásul az egyéb értékesített termékek piacán is jelentős előrelépésre van lehetőség, nem lenne meglepő a Fresh Corner hálózat további bővítése a most megvásárolt kutak esetében.

A Mol árfolyama egyébként is szépen kitört korábbi sávjából az elmúlt két hét során. A mostani emelkedés során a kulcskérdés az lehet, hogy sikerül-e a novemberi csúcs, azaz 2800 fölé emelkednie az olajpapír árfolyamának. Amennyiben ez sikerülne, a kerek 3000 forintos érték lehetne a következő kihívás, feletti pedig a történelmi csúcsok felé is elindulhatna a Mol. Esés esetén a korábbi sávtető, a 2500 forintos szint a legerősebb támasz, de az 50,100 és 200 napos mozgóátlagok is megvédhetik a Molt a további eséstől.

https://www.bet.hu/newkibdata/128660736/MOL_Alfa_20220112_hun.pdf