Nem kezdődik jól a nyári uborkaszezon az OTP számára, de egyelőre hosszabb távú következtetéseket nem érdemes levonni a csökkenésből.

Nem panaszkodhatnak unalomra az OTP részvényesei mostanában. Bár az év első hónapjaiban csupán egy szűk sávban történő sávozást láthattunk a legnagyobb hazai blue chiptől, az elmúlt időszakban megélénkült a mozgás az OTP-nél. Az új történelmi csúcs beállítására is sor került 17000 forint felett, azóta viszont inkább esik a részvény árfolyama. Az esés mögött azonban inkább a technikai korrekció, mintsem a gyengülő fundamentumok húzódnak meg.

Nem mindegy, mikor jön az esés

Abból, hogy az elmúlt hetekben több, mint 1000 forintot veszítettek értékükből az OTP részvényei, alapvetően negatív következtetést vonnánk le. A grafikont elemezve azonban fontos észrevenni, hogy a kitörést 13500 forinttól számíthatjuk, melynek következtében alig több, mint 1 hónap alatt emelkedett 3500 forintot az OTP részvények árfolyama. Ehhez képest tehát jelenleg az emelkedés 30 %-os korrekciója történt meg. Innen nézve már nem is mondható, hogy nehéz helyzetben lenne az OTP árfolyama, ráadásul most a technikai indikátorok is hűtésre kerültek, lehetőséget teremtve további emelkedésre.

blank
Jelentős emelkedés után csökken az OTP (www.investing.com)

Ha mégis esésbe váltana az OTP, akkor a kerek 15000 forintos szint jelentene komoly támaszt, de ettől még jelenleg messze áll az árfolyam.

Gyorsjelentésen lehet a fókusz

A nyár hagyományosabb kisebb forgalmat, és kevésbé intenzív mozgásokat hoz a tőzsdén. Ennek ellenére a gyorsjelentések ilyenkor is kiemelt fontosságúak. Az OTP augusztusban teszi közzé a féléves gyorsjelentését, amelyben a profitsor mellett érdemes lesz figyelni a nemteljesítő hitelek arányára így, a moratórium végéhez közeledve. Tekintve, hogy a második negyedév már jórészt a gazdasági nyitás szellemében telt, igen erős számokat is produkálhat a legnagyobb hazai bank. A menedzsment többet elárulhat majd az esetleges őszi osztalékfizetésről is, ami szintén felkeltheti a befektetők figyelmét.

Az MNB kamatemelési politikája is erősítheti az OTP eredménytermelő képességét, hiszen már most megjelentek az emelkedő kamatmarzsok a hitelezésben. Ez a hatás azonban várhatóan inkább az év második felétől lesz érzékelhető az eredményben, a 2021-es második negyedévben ugyanis még a régi kamatkörnyezet volt érvényes.