Jelentősen emelkedett az OTP árfolyama, ma viszont bezavarhat a nemzetközi hangulat.

Úgy tűnik, hogy meglehetősen jól értékelték több napos távon is az OTP nemrégiben közzétett gyorsjelentését a befektetők. A legnagyobb magyar blue chip árfolyama ugyanis új csúcsra tört, nem is kicsit: közel 1000 forinttal magasabb árfolyamot sikerült beállítania a bankpapírnak, mint a júniusi rally végpontjánál. Minden jó összejött újra az OTP számára – de meddig tarthat a szárnyalás?

Túlvettség és erő

Az elmúlt néhány nap emelkedésével azért már egy jelentős túlvettséget láthatunk az OTP grafikonján, akár napos, akár 4 órás, akár órás időtávon nézve. A szélsőségesen magasan tartózkodó indikátorok a múlt tapasztalatai alapján nem engednek már egy huzamban túl sokáig emelkedést. Ugyanakkor az OTP esetében már többször láthattuk, hogy kioldalazza a túlságosan túlvett indikátorokat, és ezzel gyakorlatilag esés nélkül, vagy minimális eséssel megy végbe a technikai jellegű korrekció. Felfelé szinteken nem azonosíthatunk a történelmi csúcs megléte miatt, esés esetén viszont mivel nem alakult ki komolyabb bázis 17000 forint óta, ezért az a leginkább jelentősebb támasz.

Szárnyalás (www.investing.com)

Minden jó összejött

Az OTP számára alapvetően két, nagyon pozitív tartalmú történés lehetett az újabb rally kiindító oka. Az egyik a második negyedéves gyorsjelentés, amelyben a várakozásokat is felülmúlóan pozitív számokról tett bizonyságot a legnagyobb hazai bank. Minden idők harmadik legjobb negyedéves eredménye egyértelműen mutatja a válságból való kilábalást, és a pozitív kilátásokat. Ráadásul a következő hónapokban egyre többet tudhatunk meg arról is, hogy mennyi extra osztalékkal gazdagodnak az OTP részvényesei, mivel a 2019-es és 2020-as év után nem lehetett osztalékot fizetni az MNB ilyen tartalmú felszólítása, valamint óvatossági okok miatt sem.

A másik pozitív történés a magyar GDP adat lehetett, amely minden várakozást felülmúlóan erős kilábalást mutatott. A gyors gazdasági nyitásnak úgy néz ki, megvan az eredménye: ha minimálisan, 0,1 % mértékben is, de már a 2019 végi, azaz a járvány előtti szinteken teljesít a magyar gazdaság. Ez pedig különösen jó hír a makrogazdasági folyamatokra érzékeny szektorok, és így a bankszektor számára is. Az OTP profittermelését ráadásul az MNB monetáris szigorítási ciklusa is segítheti a kamatmarzsokon keresztül.

Látható tehát, hogy a túlvettség ellenére bőven volt oka az OTP-nek az emelkedésre, és a fundamentális háttér igazolni látszik a befektetői optimizmust. Zavart a képben csupán az olyan napok okozhatnak, mint a mai, amikor a negatívba forduló befektetői hangulat fékezi a magyar tőzsdét is. Éppen ezért érdemes továbbra is a nemzetközi hírekre is koncentrálni a vállalatspecifikus teljesítmény mellett.