2024 július 20

Szépen menetelt az ANY Biztonsági Nyomda

csütörtökön.
A BÉT honlapján közzétett gyorsjelentés szerint az első három negyedév konszolidált árbevétele 31,6 milliárd forint volt. A konszolidált nettó eredmény 3,146 milliárd forintot ért el, 2,64 milliárd forinttal meghaladva a tavalyi bázisidőszak eredményét. A stratégiai termékszegmensek közül a biztonsági termékek, megoldások forgalma 8 milliárd forint, amely 64 százalékkal, 3,1 milliárd forinttal magasabb, mint 2020 első kilenc hónapjában. A nyomtatványgyártás, megszemélyesítés, adatfeldolgozás 8,5 milliárd forintos árbevétele 14 százalékkal, egymilliárd forinttal haladta meg a bázisidőszak bevételét. A kártyagyártás, megszemélyesítés árbevétele 13,2 milliárd forint volt, amely 110 százalékkal, 6,9 milliárd forinttal haladta meg az előző év hasonló időszakának árbevételét.

A társaság exportból 2021 első kilenc hónapjában 10,7 milliárd forint árbevételt ért el, ez 2,2 milliárd forinttal több a bázisértéknél; az export aránya 34 százalék volt. Megjegyezték, hogy az nyrt. bolgár leányvállalatának értékesítése 598 millió forint rendkívüli eredményt jelentett a harmadik negyedévben. A beszámoló szerint a konszolidált EBITDA – adók és kamatok, valamint értékcsökkenési leírás levonása előtti eredmény – 5,648 milliárd forint volt, amely 3,509 milliárddal több a bázisidőszak értékénél. A konszolidált üzemi eredmény – amely 3,385 milliárd forinttal nőtt a tavaly első három negyedévihez képest – 4,425 milliárd forintot tett ki. Jelezték, hogy a társaság 2020. évi működését a járvány sújtotta, amit az akkori alacsonyabb bázisértékek tükröznek. A közleményben Zsámboki Gábor vezérigazgató kiemelkedőnek minősítette az idei eredményt, a növekedés üteme a 2019-eshez képest is meghaladja az éves 12 százalékot.

Az idén mind a nemzetközi, mind a hazai okmánypiacokon sok, korábban lejárt okmányt újítottak meg, és „az árbevétel növekedésében fontos tényező volt a védettségi igazolványok bevezetése, amelyeket igen rövid idő alatt sikerült új technológiával és három műszakos üzemmódban előállítani” – mondta a cég vezetője. Az 1851-ben alapított ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. – korábbi nevén Állami Nyomda – Magyarország egyik legnagyobb, a közép-kelet-európai régió vezető biztonsági nyomdája.

Az ANY Biztonsági Nyomda csoport nyolc társaságból áll, Magyarországon 5, Romániában 2, Szlovákiában és Moldovában egy-egy telephellyel működik. A referenciák között kiemelték a magyarországi elektronikus személyazonosító okmánykártyák előállítását és megszemélyesítését, biometrikus útlevelek, vízumok és zárjegyek szállítását; a cég termékeit több, mint 50 országba exportálja – írták.

A társaság részvényeit 2005 óta jegyzik a Budapesti Értéktőzsdén. Papírja csütörtökön 1560 forinton zárt, az elmúlt egy évben a maximumára 1675 forint, minimumára 1165 forint volt.