2024 július 20

Megduplázta a nyereségét a Masterplast

Az éves árbevétel meghaladta a 191,5 millió eurót (70 milliárd forint), ami szintén jelentős, csaknem 64 százalékos emelkedést jelent éves összevetésben. Az adózott profit a két és félszeresére, 16 millió euróra (csaknem 5,8 milliárd forintra) nőtt. 2021-ben a Masterplast minden termékcsoportjában bővült a forgalom. A kedvező adatokat az építőipari kereslettel magyarázták. Az energiaárak emelkedését különösen kedvezőnek tekintik, hiszen az eladások majdnem felét a többnyire saját gyártású hőszigetelő rendszerek adják. A beszámoló a kedvező építőipari folyamatok mellett kiemelte a társaság stabil ellátási láncait, gyártási hátterét és beruházásait, mivel ezek – mint írták – szintén hozzájárulnak az eredményekhez. Jól teljesítettek a külföldi piacok is, amelyek 50 százalék felett járultak hozzá az árbevételhez. Csökkenést éves szinten egyik olyan országban sem kellett elkönyvelni, ahol a Masterplast leányvállalattal rendelkezik. A vállalat kedvezőnek értékelte a kilátásokat is – ismertette a távirati iroda.

Az uniós támogatású épületenergetikai programok hosszabb távra biztosíthatják az építőipari szigetelőanyagok és szigetelőrendszerek keresletét, másik fontos termékkörük, az egészségügyi textíliák és higiéniai termékek forgalma pedig a járvány miatt stabil. Az új beruházások jelentős része a tavalyi eredményekhez még nem járult hozzá, hatásuk az idei adatokban látszódhat majd. 2024-re a társaság már 300 millió eurós (körülbelül 110 milliárd forint) forgalmat, és 26 millió eurós (csaknem 9,5 milliárd forint) adózott eredményt valószínűsít. Az 1997-ben alapított Masterplast fő tevékenységi körét az építőipari szigetelőanyagok és szigetelő rendszerek, valamint egészségügyi textíliák és higiéniai termékek gyártása és értékesítése jelenti. A magyarországi központú nemzetközi cégcsoport 9 európai országban működtet saját tulajdonú leányvállalatot, ahol 7 telephelyen több különböző gyártóegységet üzemeltet.

A társaság a BÉT prémium kategóriás kibocsátója. Részvényei szerdán 4050 forinton zártak, árfolyamuk egy éven belül 2250 forint és 4880 forint között változott.