2023 január 27

Mi történik? – Szakad az OTP

Az OTP bank árfolyama komoly esést mutatott, a miután mind a külföldi, mind a magyar befektetői hangulat rosszabra fordult.

A bank részvénye az előző héten elérte a 11 forintos szintet, azonban most 10 ezer forint körül jegyzik. Az esésben rengeteg tényező szerepet játszik, azonban nem szabad elfelejteni, hogy az árfolyam 40% körül emelkedett az elmúlt hetekben.

A külföldi helyzet

A probléma, az amerikai adatok. Amerikában pénteken már pirosba fordultak a tőzsdék, miután egy nem várt munkapiaci szám érkezett. Hétfőn a helyzet tovább romlott, hiszen a Fednek nem kedvező értékek kerültek az asztalra, az amerikai szolgáltatói szektor jóvoltából. A két jelentés felveti a kérdést, vajon lesz a szigorítás?

Federal reserve épülete, Washington DC. USA.

Azonban ma sem maradtunk pozitív hír nélkül, hiszen Kína meglebegtette a komoly Zero-COVID stratégiájának enyhítését. A kínai indexek meredeken emelkedtek. Az enyhítés rengeteg céget és befektetőt is megnyugtat, hiszen sok vállalat (köztük az Apple) komoly termelési kiesést szenvedett.

Mi történt itthon?

Az MNB közzétette a harmadik negyedéves felügyeleti statisztikáit. A jelentésben olvasható, hogy a nem konszolidált belföldi nyeresége a teljes szektornak 20%-al kisebb, mint tavaly ilyenkor. Az MNB-re emellett szintén komoly figyelem hárult, hiszen a jegybank elnöke komoly kritikákat fogalmazott meg a gazdasággal kapcsolatban.

A hangulat továbbra is élesedik, hiszen az EU támogatások még nem érkeztek meg Magyarországra.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!