2023 január 27

Menetelés után zakózás – mi történik az OTP-vel?

A hazai helyzet

Az OTP árfolyamát, (mint a legnagyobb magyar részvény) nagyban meghatározza a magyar lakosok és befektetők viszonya az országgal. A gazdaságba vetett bizalom egy komoly hullámvasúton van éppen, melynek a vége, majd csak az EU pénzekről szóló döntések után várható.

A részvény értéke a hét első felében elérte a 11 000 forintos határt, melyet az árfolyam azóta ismét meg-meg támadott. Ezt az emelkedést főképpen, a vállalat kiemelkedő jelentése segítette. A fel-fel röppenő EU támogatásokról szóló hírek, azonban megrángatták részvényt, véget vetve az eddig tartó emelkedésnek.

A nemzetközi viszonyok

A befektetők kedvét még borzolhatta, a szerdai jó, majd a pénteki rossz amerikai hírrengeteg. Szerdán az Amerikai Jegybank elnöke a monetáris politika enyhítéséről beszélt, amely egy pozitív jövőt jósolt. A kedv megjavult, az indexek és részvények emelkedtek.

Jerome Powell, A Fed elnöke

A pénteki adatok azonban megállították a nagy emelkedést. Az amerikai munkaerőpiac még mindig túlfűtött a Fed számára, így a monetáris lazítás is kétségesnek nézhet ki. A papírforma szerint Amerika pirosba fordult, a vezető indexek veszítettek a momentumukból. .

Hogyan tovább?

A befektetőknek érdemes várni a december elejét hiszen két rendkívül fontos döntés is fog születni, amely egyrészt világszinten, másrészt regionálisan is gazdasági fordulatot hozhat.

Az első a Fed decemberi ülése. Van már pontos várakozás a kamatemelésre vonatkozóan és gyakorlatilag minden adat a befektetők birtokában van. Egy a fontos, mint mindig, ne érje meglepetés a piacot.

A második kulcs tényező regionálisan, a már sokat emlegetett támogatások sorsa. A kilátás keszekusza képet mutat, hiszen van szó 5 milliárd euróról amit megkap Magyarország és 7,5-ről amit nem, de persze végső döntés nem született még. A hazai ünnepi kedvre ez nyomhatja rá a bélyeget.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!