2024 június 18

Jól teljesít idén a budapesti részvénypiac

AA Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX szépen teljesít az idén, alulteljesítőből felülteljesítővé vált. Ismertette az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője sajtóbeszélgetésen Budapesten.

Árokszállási Zoltán elmondta: az év eleji félelmekkel ellentétben érdemi emelkedéseket lehetett látni az idén. Az európai és régiós részvényindexek nem drágák az árfolyam/nyereség arány (P/E) mutató alapján. A BÉT vezető részvényei között a legjobb teljesítményt az OTP nyújtotta. Olyan rekorderedményt hozott a bank, amire egyetlen elemző sem számított, a bankpapírral kapcsolatban a kép továbbra is pozitív. A Mol-t erőteljes adóprés alatt tartják – mondta.  Indokoltnak nevezte az óvatosságot, a nyersolaj ára emelkedőben van, miközben a finomítói marzsok is emelkedésnek indultak. A Richter kiegyensúlyozott vállalat, a kisérletek a tervek szerint haladnak.

Megemelt osztalék miatt

A Magyar Telekom a tavaly megemelt osztalék miatt osztalékpapírként továbbra is vonzó lehet. A cég jó teljesítményt nyújtott az inflációt követő áremelés bevezetése miatt – tette hozzá.

Az energiapiaci részvények között érdemes körülnézni a vezető elemző szerint. A zöld átállás ellenére ezek a cégek sokáig nem lesznek megkerülhetők – vélekedett. A régiós részvénypiaci értékeltségek alacsonyak, a régió nem túlértékelt. A nagyot emelkedő tech-cégek papírjaiba egyre kockázatosabb lehet befektetni. A kevesebbet emelkedő és attraktívabb értékeltségű tech-cégeknél ez a kockázat kisebb lehet – mondta. Kitért arra, hogy a feltörekvő piacokon Kína mellett vagy helyett India érdekesebb lehet, India átvette a „növekedési bajnok” címet Kínától. Az indiai gazdaság eladósodottsága kezelhető mértékű. A növekedést nem árnyékolják be a kínaihoz hasonló, az ingatlanszektorhoz köthető problémák – ismertette a távirati iroda.

Az indiai részvénypiac nyáron új csúcson volt, idei teljesítménye mégis elmaradt a fejlett piaci teljesítménytől. Buró Szilárd pénzügyi innovációs vezető az árupiacokról elmondta, hogy folytatódhat az olaj áremelkedése. A következő cél a 100 dollár lehet az északi-tengeri Brent nyersolaj hordónkénti ára esetében. Az aranyat stabil befektetési lehetőségnek tekintik, az árfolyam emelkedésének jelei megjelentek. Ezt a jegybanki vásárlások is segíthetik – jegyezte meg.

Az alumínium kereslete

Az alumínium kereslete vegyes képet mutat, miközben az elektromobilitásban fontos szerepe van. A jelenlegi árfolyamáról inkább felfelé várható elmozdulás, és a növekvő kereslet segítheti – mondta.