2024 július 25

Reggeli Hírlevél – 2021.03.25

Belföld

Felülteljesített a BUX

A tegnapi nap folyamán a BUX index 44 290 pontig emelkedett, 1,58%-ot, bőven felülteljesítve az európai és amerikai tőzsdeindexeket. Ugyan az emelkedés mértéke szép, a forgalom sajnos bőven elmaradt az átlagtól, alig tudta meghaladni a 7 milliárd forintot. Az is fontos tényező, hogy az amerikai tőzsdeindexek negatív teljesítménye a mai napra rányomhatja a bélyegét a hazai piacon is.

Szárnyaltak az OTP részvényei

Az OTP részvényei csekély, 3,5 milliárdos forgalommal emelkedtek 13 670 forintig, összesen 2,78%-ot. A tegnapi nappal ismét a mozgóátlagok fölé került az árfolyam, egyelőre azonban a forgalom hiánya óvatosságra inthet. Az előző hónapokban kialakult sávból továbbra sem tört ki.

Vették a MOL részvényeit

A MOL grafikonja továbbra is jóval gyengébb az OTP technikai helyzeténél, de a tegnapi napon közel 3%-ot tudott emelkedni, egészen 2184 forintig. A forgalom a MOL-nál sem volt kiemelkedő, mindössze 2 milliárd forintot ért el. Az árfolyam a 9 és 21 napos mozgóátlagokig pattant vissza.

Erősödni tudott a forint

A forint árfolyama erősödni tudott az euróval szemben közel 0,4%-ot így az EURHUF árfolyama 364,5 forintig esett javítva ezzel a technikai képen. A dollár erősödése miatt azonban az USDHUF árfolyama máshogy alakult. 308,5 forinton zárt a devizapár, ami minimális csökkenést jelent. 

Külföld

Megint nap végén romlott el a hangulat 

Nyitás után még iránykeresést láthattunk, de aztán mínuszba fordultak az indexek. A Dow 0,01%-ot emelkedett és 32 425 ponton zárt, az S&P 500 0,52 %-ot gyengült és 3 889 ponton fejezte be a napot. A Nasdaq esett a legnagyobbat, 0,64 %-ot, így 12 804 ponton zárt. A Futures viszont zöldbe borult. A Dow 0,29 %, az S&P 500 0,21 %, a Nasdaq pedig 0,16 % pluszban van.  

Jó jelentés a KB Home-tól 

A KB Home jelentéséből megtudhattuk, hogy a nettó jövedelme 62%-kal, a bevétele pedig 6,1%-kal nőtt. A február 28-án véget ért első negyedévre a Los Angeles-i építőipari vállalat 1,02 dollárt keresett részvényenként, szemben az egy évvel korábban elért 63 centtel. A bevétel 1,08 milliárd dollárról 1,14 milliárd dollárra emelkedett. Az elemzők átlagosan 1,21 milliárdos bevételt és 92 centes részvényenkénti profitot vártak.  

Az RH jelentése is jobb, mint amit az elemzők vártak 

A lakberendezési kiskereskedő RH a vártnál jobb eredményeket hozott a szerdai csengő után a tavalyi utolsó negyedévre vonatkozóan és a következő jelentésére az első negyedévi bevételek legalább 50%-os növekedését prognosztizálta. A társaság részvényenkénti korrigált, higított nettó jövedelme 5,07 dollár volt, 812,4 millió dolláros bevétel mellett. Az elemzők 133,7 millió dolláros, azaz részvényenként 4,75 dolláros korrigált nettó jövedelemre számítottak 797,4 millió dolláros árbevétel mellett. 

Hatalmas teherszállító akadt el az egyik legfontosabb vízi kereskedelmi úton 

Az Ever Given, több mint 200 000 tonnás konténerszállító hajó a Szuezi-csatornában rekedt, és elzárta az utat a forgalom elől a világ egyik legfontosabb vízi útján. A hatóságok egész szerdán azon fáradoztak, hogy kiszorítsák a teherszállító hajót, de az továbbra is szilárdan áll, míg a hajóforgalom a csatorna két oldalán felhalmozódott. A szállítások elakadása komoly fejtörést okozhat a vállalatoknak, mivel így nem tudják eljuttatni áruikat a megfelelő helyre, azonban valószínűleg hamar helyreállhat a rend a következő napokban. Naponta 9,6 milliárd dolláros forgalmat tart fel a hajó. 

A sok kritikát kapó AstraZeneca új vizsgálatot tett közzé 

Az AstraZeneca frissített harmadik fázisú vizsgálati adatokat adott ki Covid-19 vakcinájáról szerdán, miután a hét elején kritika érte az amerikai tanulmány előzetes jelentése miatt. A vállalat most azt mondja, hogy oltása 76%-ban hatékony a vírus tüneti eseteivel szembeni védelemben. Egy hétfőn kiadott tanulmány 79%-os tüneti hatékonysági arányról számolt be. Az AstraZeneca szerdán megismételte, hogy a vakcinát „jól tolerálták” a vizsgálaton részt vevők, és nem találtak biztonsági aggályokat.