2024 május 20

Gyorsjelentések – ezt tudták nyújtani a blue chipek

Az OTP pénteki gyorsjelentésével az utolsó magyar blue chip is közzétette 2022 utolsó negyedévére vonatkozó számokat. Az egyszeri tételek miatt a Molnál és a Richternél veszteség keletkezett a negyedévben, az OTP és a Telekom viszont profitról tudott beszámolni. A továbbiakban az osztalékok kérdésköre lehet érdekes ott, ahol még nem nyilvános az igazgatóság erre vonatkozó javaslata.

Richter és Mol

A Richter 2022 utolsó negyedévében is rengeteg árbevételt termelt, 224 milliárd forintot mutatott az eredménykimutatás ezen sora. Mindez új rekordot jelent a gyógyszeripari multicég számára. Az adózott eredmény ugyanakkor nem kis részben az extraprofitadó következményeként negatívba csúszott, 40 milliárdos veszteséget volt kénytelen elkönyvelni a Richter 2022 utolsó negyedévére. Mindez alulmúlta az elemzői várakozásokat, hiszen 10 milliárd körüli profitra számítottak a Portfolio által megkérdezettek.

A Mol esetében is a bevétel és EBITDA sorokon szép számok érkeztek. A tavalyi év utolsó negyedévében 438,7 milliárdos tisztított EBITDA-t termelt a Mol, ez másfélszer annyi, mint 2021 utolsó három hónapjában volt. A különadók hatása azonban a Richterhez hasonlóan nem kerülte el az olajvállalat adózott eredményét sem, végül 21,1 milliárdos veszteséggel zárta a Mol az utolsó negyedévet. Ennek ellenére az év egészét tekintve azonban rekordprofitot termelt a cég, 928 forintos egy részvényre jutó eredménnyel.

Telekom és OTP

A Magyar Telekom gyorsjelentése több szempontból is izgalmas lehetett. A telekommunikációs cég a negyedévben 199,2 milliárdos árbevételt tudott felmutatni, ehhez pedig 17,5 milliárdos adózott eredmény társult. A 2022-es év egésze után a Telekom 29,46 milliárdos osztalékot fizet, ami részvényenként 30,6 forintot ér majd. Valamint aukció keretében 14,6 milliárd forintért saját részvényeket is visszavesz a cég.

Szép profitot termelt a legnagyobb hazai bank, az OTP is. 2022 negyedik negyedévében a bankcsoport 451 milliárdos bevételt ért el, 223 milliárdos üzemi eredmény, valamint 115 milliárd forintra rúgó adózott eredmény mellett. Utóbbit 38 milliárd forintnyi egyedi tétel csökkentette, az OTP sem úszta meg tehát a különadók és leírások hatását. 2022 egészében 246 milliárdnyi egyedi tétel rontotta az OTP eredményét. Tavaly még így is összesen 347,1 milliárdos volt a nagybank profitja.