2024 október 27

Állampapír – a lakossági kereslet meredek visszaesése 

Az állampapírpiac az elmúlt hetekben újabb jelentős visszaeséseket könyvelt el. A legfrissebb eladási adatok azt mutatják, hogy a magyar lakosság egyre kevésbé vonzódik a forintos állampapírokhoz. A korábbi hónapokban még emelkedő trendek mostanra megtorpantak, és egyre több papír iránt csökkent a kereslet. 

A 42. heti adatok különösen aggasztóak. Az összesített bruttó eladás mindössze 38,4 milliárd forint volt, ami az év egyik leggyengébb eredményének számít. A lakossági befektetők egyre inkább óvatosak, és úgy tűnik, hogy az állampapírok már nem kínálnak olyan vonzó lehetőségeket, mint korábban. Míg tavaly a Prémium Magyar Állampapír akár 19%-os hozamot is kínált, jelenleg nincs olyan papír, amely dominánsan uralná a piacot. A piac többszereplőssé vált és a lakossági befektetők pénze megoszlik a lehetőségek között. Továbbra is a FixMÁP foglalja el az első helyet, de már közel sem tudja úgy dominálni a piacot, mint azt tette az év első felében.  

A 2029/N sorozatú Bónusz Magyar Állampapír kamata, amely eddig évi 7,89 százalékot kínált, szombattól 6,91 százalékát esett vissza. Ez a jelentős csökkenés tovább ronthatja az állampapírok vonzerejét, különösen a hosszú távú megtakarítások körében. 

Állampapír – íme a múlt heti sorrend 

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) jelentései szerint a Fix Magyar Állampapír (FixMÁP) 13,9 milliárd forintos eladási eredménnyel zárta a 42. hetet, amely jóval alacsonyabb a korábbi hetek teljesítményénél. A Kincstári Takarékjegy (KTJ) ugyan némileg tartani tudta magát, és 9,6 milliárd forintos eladást produkált, de ez is elmaradt a várakozásoktól. 

Más termékek esetében még markánsabb a visszaesés. A Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) esetében mindössze 5,7 milliárd forint értékben sikerült eladni, míg a Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz) csupán 6,9 milliárd forintos forgalmat produkált. A Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) pedig továbbra is gyengélkedik, a forgalom 2,3 milliárd forintra csökkent. Az aktuális kamatlábakról és futamidőkről a Magyar Állampapír hivatalos weboldalán érdemes tájékozódni.     

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!