2024 október 26

Óriási hír – fellélegezhet minden magyar a gazdasági nehézségekből?

Óriási figyelem övezte az S&P Global Ratings tegnapi döntését Magyarország államadósságának besorolásáról. Végül az előzetes aggodalmak ellenére az este pozitív fordulatot vett. A hitelminősítő ugyanis nem változtatott a korábbi, stabil BBB-/A-3 besoroláson. Ez a pénzügyminiszter megjegyzése szerint jelzi, hogy hazánk megőrizte hitelképességét a nehéz gazdasági környezet ellenére is. Varga Mihály kommentárjában kifejtette azt is, hogy az elmúlt időszak minősítései mutatják, hogy a gazdasági kihívások ellenére is adottak a növekedési feltételek hazánkban.

Óriási várakozás, stabil döntés

Az S&P jelentése rávilágított, hogy Magyarország gazdasága az infláció, az EU-s források késlekedése és a költségvetési hiány ellenére stabil alapokon nyugszik. A hitelminősítő kiemelte azt, hogy a gazdaság növekedési pályájának folytatása és az infláció csökkentésére tett lépések hosszú távon segíthetnek abban, hogy az ország megerősítse pénzügyi helyzetét. Idénre 1,6 %-os, jövőre 3 %-os gazdasági növekedéssel számolnak a hitelminősítőnél. Az S&P szerint 2025-től csökkenni fog az államháztartás hiánya, a 2027-ig terjedő időszakban átlagosan 3,7 % lehet az arány. Az infláció csökkenését, és a folyó fizetési mérleg enyhe többletét várják.

A kormány mindvégig bízott abban, hogy az ország gazdasági helyzete stabil marad. Ezt Varga Mihály pénzügyminiszter is megerősítette a döntés után. „Fontos eredmény tehát, hogy a hitelminősítők döntései, mérései után a magyar gazdaság idén és jövőre már visszaáll arra a tartós növekedési ahol a Covidot megelőzően volt”nyilatkozta Varga. A pénzügyminiszter hozzátette, hogy az infláció elleni küzdelem elsődleges cél marad. A kormány ezért olyan intézkedéseket hozhat, amelyek hosszú távon segítenek stabilizálni az árakat, valamint erősítik a hazai gazdasági növekedést.

Az S&P döntése arra utal, hogy a hitelminősítő továbbra is bízik Magyarország gazdasági kilátásaiban, és bár kihívások előtt állunk, van lehetőség a helyzet javítására. A következő időszak különösen fontos lesz a gazdaság stabilitásának szempontjából. Az S&P döntése ugyanakkor arra utal, hogy az ország képes szembenézni a kihívásokkal. Idén ősszel még érkeznek hitelminősítések, ezekre is érdemes lehet majd figyelni.