2024 október 26

Javult a fogyasztók hangulata az USA-ban

.Az előzetesen becsült romlás helyett javult a Michigani Egyetem amerikai fogyasztói hangulatindexe októberben.

A közzétett végleges adatok szerint a Michigani Egyetem amerikai fogyasztói hangulatindexe októberben 70,5 pontra, idén április óta a legmagasabb szintre emelkedett a szeptemberi 70,1 pontról. Az október 11-én közölt előzetes becslésben ezzel szemben romló mutató, 68,9 pont szerepelt. A hangulatindex októberi értéke több mint 40 százalékkal meghaladja a 2022 júniusában elért mélypontot. Az alindexek közül a következő hat hónapra vonatkozó fogyasztói várakozások mutatója a szeptemberi 74,4 pontról 74,1 pontra gyengült. Az előzetes becslés alapján közölt 72,9 pont helyett. A jelenlegi helyzetet tükröző almutató ugyanakkor a szeptemberi 63,3 pontról 64,9 pontra emelkedett. Meghaladta az előzetesen becsült 62,7 pontot – ismertette a távirati iroda.

Az egyéves időtávú inflációs várakozás szeptember után októberben is 2,7 százalék volt. Június óta nem állt a világjárványt megelőző két évben mért 2,3-3,0 százalék közötti értékek felett. Az ötéves inflációs várakozás a szeptemberi 3,1 százalékról 3,0 százalékra csökkent októberben; a hosszú távú inflációs várakozások továbbra is valamelyest magasabbak a világjárvány előtti két évben tapasztalt 2,2-2,6 százalékos értékekhez képest. A Michigani Egyetem hangulatindexe a Conference Board gazdaságkutató intézet fogyasztói bizalmi indexe mellett a legfontosabb mérőszáma az amerikai GDP mintegy 70 százalékát adó fogyasztás várható alakulásának.

A Michigani Egyetem kutatói a havi rendszerességgel végzett reprezentatív felmérés keretében legalább 500 embert kérdeznek meg telefonon.