2024 október 23

Állampapír – új befektetési lehetőséget keres a lakosság? 

Az elmúlt hét ismét jelentős változásokat hozott az állampapírpiacon. Míg a szeptemberi hónap az eladási mennyiségek emelkedéséről szólt, az utóbbi két hétben ez a trend éles fordulatot vett. Az értékesítési számok alapján úgy tűnik, hogy a lakossági megtakarítók figyelme más alternatívák felé fordulhatott, miközben az állampapírok vonzereje tovább csökkent. A 40. héten a bruttó eladások összértéke elérte az 59 milliárd forintot. Ez a 41. héten 43,1 milliárd forintra csökkent. A múlt heti értékesítés összértéke pedig már csak 38,4 milliárd forint volt. Ezzel az elmúlt hónapok egyik legrosszabb eredményét könyvelhettük el.  

Állampapír – lássuk a legfrissebb számokat 

Az ÁKK adatai szerint a 42. héten a Fix Magyar Állampapír (FixMÁP) vezette az eladási listát, 13,9 milliárd forintos forgalommal. Ezzel jócskán elmaradt az előző hetekhez képest. A Kincstári Takarékjegy (KTJ) azonban viszonylag stabil tudott maradni, sőt némileg emelkedtek is az eladások. Az értékesítés 9,6 milliárd forintot ért el. A Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz), amely korábban a lakossági befektetők egyik kedvence volt, most mindössze 6,9 milliárd forint értékben kelt el.  

Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) esetében is jelentős csökkenést figyelhettünk meg. 5,7 milliárd forintos eladást produkált a 42. héten. A Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) esetében sem változott a forgatókönyv, a korábbi 2,6 milliárdról 2,3 milliárd forintra csökkent az értékesítés. 

Jelenleg nincs meghatározó szereplő az állampapírpiacon. Bár a FixMÁP szinte egész évben uralta a mezőnyt, nem tudott olyan dominanciát elérni, mint tavaly a PMÁP. A lakossági befektetők pénze megoszlik a lehetőségek között és a piac többszereplőssé vált. Az utóbbi hetekben kiemelkedő teljesítményt mutatott a KTJ, amely szinte egész évben a háttérből figyelte csak az eseményeket. De mutatott már kiemelkedő teljesítményt a Magyar Állampapír Plusz és a Bónusz Magyar Állampapír is idén. Úgy tűnik a lakossági megtakarítók egyre óvatosabbak az állampapírokkal kapcsolatban, és ez felveti a kérdést: vajon milyen irányba halad a piac? Az aktuális kamatlábakról és futamidőkről a Magyar Állampapír hivatalos weboldalán érdemes tájékozódni.    

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!