2024 október 22

Orosz-ukrán háború – dróntámadás érte Ukrajnát 

A hétvégén az ukrán erők több dróntámadást indítottak Moszkva és Oroszország nyugati területei ellen, amiről a helyi hatóságok számoltak be. Az orosz Védelmi Minisztérium szerint az ország légvédelmi egységei összesen 110 ukrán drónt semmisítettek meg. A keddi nap folyamán Oroszország is visszavágott. Az ukrán légierő tájékoztatása szerint az éjszaka folyamán 60 orosz drón támadta Ukrajna középső, déli és keleti részeit, ezek közül 42-t sikerült megsemmisíteniük. 

Miközben a konfliktus elhúzódik, és az ukrán csapatok egyre kimerültebbé válnak, a háború békés lezárásába vetett remények is fokozatosan elhalványulnak. Zelenszkij nemrégiben ismertette győzelmi tervét, a harctéri események intenzitása viszont tovább növekszik. 

Ezzel párhuzamosan Zelenszkij elnök támogatottsága is csökken. 2022 májusában a lakosságnak csupán 7 százaléka fejezte ki bizalmatlanságát vele szemben. A legfrissebb felmérések szerint ez az arány mára 37 százalékra emelkedett. 

Az ukránok is támadnak – komoly károkat okoztak 

Oroszország védelmi minisztériuma arról számolt be, hogy légvédelmi egységeik összesen 18 ukrán drónt semmisítettek meg. A Telegramon közzétett jelentés szerint 11 drónt lőttek le a déli Brjanszk régióban, hármat pedig Belgorodban, amely az orosz invázió egyik kiindulópontja volt 2022-ben. A fennmaradó drónokat a Kurszk, Tula és Oryol régiók felett semmisítették meg. Ennek ellenére a jelentések szerint az ukránok komoly károkat okoztak több régióban is.  

A legutóbbi dróntámadás rámutat arra, hogy a konfliktus egyre intenzívebbé válik, és mindkét fél részéről egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a drónok által végrehajtott támadások. Mind Oroszország, mind Ukrajna jelentős károkat okozott egymás infrastruktúrájában, és a harcok továbbra is súlyos következményekkel járnak a civil lakosságra nézve. 

Címlapkép forrása: Shutterstock