Rendkívüli Hírek:

2024 október 22

Izrael – Feltételek a libanoni háború diplomáciai lezárásához 

Az Axios hírportál vasárnapi beszámolója szerint Izrael a múlt héten hivatalosan is benyújtott egy dokumentumot az Egyesült Államoknak. Ebben pedig a feltételeit fogalmazta meg a Libanonban dúló háború diplomáciai megoldására vonatkozóan. A dokumentum szerint Izrael két kulcsfontosságú feltételt szabott a konfliktus lezárásához. Először is, az Izraeli Védelmi Erőknek (IDF) engedélyt kell kapniuk arra, hogy aktív intézkedéseket tegyenek annak érdekében, hogy a Hezbollah ne tudjon újrafegyverkezni és katonai infrastruktúráját ne építhesse újjá az izraeli határ közelében.  

Második feltételként azt követelik, hogy a légierő számára megmaradjon a szabad légtérhasználat Libanon felett. Amos Hochstein, a Fehér Ház különleges megbízottja hétfőn látogatást tesz Bejrútba. A látogatás célja, hogy előmozdítsa a diplomáciai megoldásokat és megbeszéléseket folytasson a libanoni kormány képviselőivel. 

Az október 1-jén történt iráni támadás során több mint 180 rakétát lőttek ki. Ez felerősítette a félelmeket, hogy a közel-keleti konfliktus regionális háborúvá szélesedhet.

Címlapkép forrása: Shutterstock