2024 október 22

Fontos változás a vállalkozásoknak a villany- és gázszámlákkal kapcsolatban!

Jogszabályváltozás miatt 2025. január 1-jétől az energiakereskedők és a hálózati elosztó társaságok a nem lakossági felhasználók energiaszámláit kizárólag elektronikus formában bocsáthatják ki. Az új évtől a papíralapú számla helyett az MVM is csak elektronikus számlát állíthat ki ezeknek az ügyfeleknek. Közölte a vállalat az MTI-vel.

A változás a földgáz- és villamosenergia-kereskedelmi, illetve a hálózathasználati szerződéssel rendelkező egyéni és társas vállalkozásokat, egyéb szervezeteket, és az olyan magánszemélyeket érinti, akik a vásárolt energiával jövedelemszerzés céljából gazdasági tevékenységet végeznek. A számla formátuma nem változik, a jelenleg is alkalmazható és a jogszabályi követelményeknek megfelelő számlakép alapján készül az elektronikus számla is.

Ezek a számlák ugyanakkor kizárólag elektronikus formában hitelesek, digitális megőrzésükről az érintett ügyfeleknek kell gondoskodniuk. A számlák adminisztratív és könyvelési célra kinyomtatva is felhasználhatók. Az MVM a számlázási tudnivalókról és a jogszabályi kötelezettségekről folyamatosan hírt ad weboldalain. Valamint minden érintett ügyfelüknek részletes tájékoztatást nyújtanak postai úton vagy e-mailben küldött levélben – írták a közleményben.

Képek forrása: Shutterstock