A kávé eredete és története
Sokan szeretik a kávét, de kevesen ismerik a történetét. Holott a bevásárlókosarakban nem egyszer landol egy-egy szemes kávé, kávékapszula vagy épp egzotikus kávéőrlemény. Ismerkedjünk hát meg ennek a különleges italnak az eredetével!
Tulajdonképpen a kávé az etióp felvidéki törzsekhez és a fekete földrészhez kapcsolható. A Caffé Perté szerint is ez az igazi történet, de nézzük meg közelebbről is, hogyan terjedt el a kávé, és ehhez milyen fogyasztási szokások kapcsolódtak.
Ókor
Már az ókorban is ismerték a kávét és archaikus módon fogyasztották. A régi etióp erdőkben összegyűjtötték a gyümölcsöt, amelynek a húsát használták fel. Magozás után ledarálták és egy mozsárban törték össze azt.
Vajjal és mézzel keverték el az összetört gyümölcshúst, és ebből a masszából golyókat formáltak. A kávé készítése úgy zajlott, hogy a golyókat vízben felforralták, amelyhez különféle fűszereket és sót is felhasználtak.
Mi történt a 12-13. században?
A mai Jemenben ekkor kezdték el fogyasztani ezt a finom meleg italt. A muszlinok bölcsességének köszönhető, hogy erre már akkor lehetőségük nyílt. Itt fedezték fel a pörkölést, a “fekete elixír” is itt született meg. Szinte energiaitalként kezelték, hiszen a szúfi testvériségek arra használták, hogy kellően felélénkítse őket az éjszakai táncokra. Felfedezték a kávé bódító hatását is: ez a tudás a gyümölcs elterjedéséhez vezetett.
Konstantinápoly – 1555.
Ebben az évben nyílt meg az első “Kahwe Khaneh”. Ez egy helység volt, amelyet az akkori keleti divat szerint rendeztek be, és itt szolgálták fel az első kávékat. Ez a helység volt tulajdonképpen a mai kávéházak elődje.
Találkozókat szerveztek ide, és kulturális központként is üzemeltették: a “bölcsesség iskolájának” nevezték el. Az Oszmán Birodalom már akkor is nagyon magas szinten űzte a kereskedelmi tevékenységét, és a kávé megjelenésével ez még jobban kicsúcsosodott, amely hatalmas pénzügyi előnnyel is járt számukra. A kávét ők népszerűsítették Európában, és azon belül is főként Olaszországban.
Öreg kontinens – 17. század
Velence, Hamburg, London, Marseille és Amszterdam kikötőiben is megjelent a kávé és ez teljesen megváltoztatta az ottani étkezési szokásokat. A kávé mellett különleges fűszerek is érkeztek a kontinensre, így mindenki új ízeket fedezhetett fel.
Európa – 18. század
A kávé mellett megérkezett a kakaó, a tea is az európai országokba. Ezek az új – és drága – termékek a főnemesség kulturális életének felvirágoztatásához vezettek. A felvilágosodás korában már nem is nagyon lehetett úgy részt venni egy eszmecserén, hogy közben ne fogyasztottak volna el valamilyen finom meleg ital.
És végül a 19-20. század
A 19. században az első gőzgépek megszületésével még nagyobb fejlődésnek indult a kávéfogyasztás. A 20. században már ismerték a szűrt kávét, és létrejött a mokka is, amelyek segítségével folyamatosan javulhatott az olasz eszpresszó minősége.
És a jövő? Reméljük, a finom kávé még sokáig velünk marad, megfizethető áron lesz kapható.