Rendkívüli Hírek:

2024 október 22

Az IMF vezetője nehéz jövőt jósol a világgazdaságnak

A következő években gyengén nő majd a globális gazdaság, miközben emelkedik az államadósság. Mondta a Nemzetközi Valutaalap (IMF) ügyvezető igazgatója, az IMF és a Világbank eheti, október 21-26. között tartandó közös őszi ülésszaka előtt.

Krisztalina Georgieva úgy fogalmazott: „a kilátás gyenge növekedés és magas adósság komoly kombinációjára utal, ami nehéz jövőt jelez”. Az IMF a hét elején ismerteti új globális gazdasági előrejelzését. Az előző, júliusi prognózis szerint az idén 3,2 százalékkal, jövőre 3,3 százalékkal nő a globális gazdaság.

Az IMF szakértői a múlt hét elején ismertették azt a tanulmányukat, amely szerint a globális államadósság 2024 végén meghaladja a százezer milliárd dollárt, ami a globális GDP 93 százalékának felel meg. A dokumentum összeállítói szerint ez az arányszám a GDP 100 százalékára emelkedhet 2030-ra. Az IMF szerint a globális adósságállomány növekedését nagyrészt a világ két legnagyobb gazdasága, Kína és az Egyesült Államok által fölvett állami kölcsönök emelkedése okozza.

Még korai győzelmet hirdetni az infláció felett

Krisztalina Georgieva szerint azonban ennél is „ijesztőbb tendencia” az államadósság növekedése a fejlődő és szegény országokban, ahol a kormányzati bevételek egyre nagyobb részét fordítják adósságszolgálatra. Az IMF vezetője nyilatkozatában arra szólította fel a világ kormányait: tegyenek intézkedéseket az államadósság szintjének csökkentésére. Krisztalina Georgieva egyben felhívta a figyelmet az infláció lassulására a világ vezető gazdaságaiban. Bár hozzátette, hogy még korai győzelmet hirdetni az infláció felett. „Lehet, hogy az infláció lassul, de a magas árak egyelőre nem tűnnek el” – figyelmeztetett.

Képek forrása: Shutterstock