Rendkívüli Hírek:

2024 október 17

Mesterséges intelligencia miatt ugrott jókorát a TSMC profitja

Elemzők által vártnál jelentősebben, 54 százalékkal rekordszintre nőtt a Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC), a világ legnagyobb szerződéses félvezetőgyártójának profitja az idei harmadik negyedévben a mesterséges intelligenciában (AI) használt chipek iránti megugró kereslet hatására.

A cég 325,3 milliárd tajvani dollár (10,11 milliárd amerikai dollár) rekord adózott eredményt ért el a szeptember 30-án zárult negyedévben. Ez meghaladta az elemzői várakozások átlagában szereplő 300,2 milliárd tajvani dollárt. A TSMC harmadik negyedéves bevétele 23,5 milliárd amerikai dollár lett. 36 százalékkal nagyobb az előző év azonos időszakához képest, és felülmúlta a cég által korábban előzetes adatként ismertetett 22,4-23,2 milliárd dollárt. A cég most azzal számol, hogy az idei bevétele közel 30 százalékkal nő. Az eddig becsült „20 százalékot némileg meghaladó” mérték helyett – ismertette a távirati iroda.

A TSMC szerint a harmadik negyedévben 6,4 milliárd dollár volt a beruházási kiadása, szemben a második negyedévi 6,36 milliárd dollárral. A TSMC ügyfelei között olyan technológiai óriások vannak, mint az Apple és az Nvidia.