2024 október 16

Váratlan bejelentés – Kiderült mire készül Izrael 

Több napja hatalmas feszültség övezte az izraeli döntést. Mindenki azt találgatta vajon hogyan reagálnak majd az október 1-jén történt iráni támadásra, mely során több mint 180 rakétát lőttek ki Izraelre. Ez felerősítette a félelmeket, hogy a közel-keleti konfliktus regionális háborúvá szélesedhet. A feszültséget tovább fokozta Yoav Gallant védelmi miniszter kijelentése, mely szerint bármilyen Irán elleni csapás „halálos, precíz és meglepő” lesz. A szakértők pedig attól tartottak, hogy a megtorlás érintheti Irán nukleáris vagy energetikai létesítményeket.  

Az izraeli válaszlépések célpontjai katonai jellegűek lesznek 

Netanjáhú hivatala kedden közölte: Meghallgatjuk az Egyesült Államok véleményét, de végső döntéseinket saját nemzeti érdekeink alapján hozzuk meg. Bár Izrael fontos szövetségesként tekint az Egyesült Államokra, saját védelmi prioritásait helyezi előtérbe az iráni fenyegetéssel szemben.  

A miniszterelnök közölte a Fehér Házzal, hogy egy esetleges ellenlépés kizárólag katonai célpontokat érintene, nem pedig nukleáris vagy energetikai létesítményeket. Tehát egy korlátozottabb, célzott támadást terveznek, ezzel remélhetőleg megelőzve egy teljes körű háború kitörését. 

Kedden Izrael tovább folytatta offenzíváját Libanonban és Gázában, miközben a légicsapások újabb 50 palesztin életét követelték Gázában. Több tízezer civil rekedt a sűrűn lakott Gáza északi Jabaliya negyedében egy új izraeli katonai művelet következtében. A lakosság nagy része borzalmas körülmények között él, és a rakétatámadások miatt egyre emelkedik az áldozatok száma is.

Az ENSZ egyik tájékoztatójából az is kiderült, hogy az Izrael által kiadott új evakuálási parancsok 20 dél-libanoni falura vonatkoznak, ami azt jelenti, hogy most már az ország több mint 25%-át közvetlen izraeli katonai evakuálási parancs alá helyezték. Az emberek hallgatnak ezekre a felhívásokra, és szinte mindenüket hátrahagyva menekülnek. 

Címlapkép forrása: Shutterstock