2024 október 16

Izrael nyilatkozatára bezuhantak az olajárak, jöhet az 500 forintos benzin? 

Izrael még korábban mérlegelte, hogyan reagáljon Irán október 1-jén végrehajtott támadására, amely során több mint 180 rakétát lőtt ki Izraelre. Az esemény akkor felvetette az iráni olajlétesítmények elleni esetleges megtorlás lehetőségét. Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter kijelentette, hogy a válaszcsapás „halálos, precíz és meglepő” lesz. Most azonban úgy tűnik, hogy Izrael letett az olajlétesítmények elleni támadásról, és a katonai célpontokra összpontosít. 

Olaj – Hatalmas megkönnyebbülés, zuhannak az árak 

Az olaj árfolyama mintegy 5%-ot esett kedden, miután Izrael közölte az Egyesült Államokkal, hogy nem kívánja megtámadni Irán olajipari létesítményeit. Ez a bejelentés nagyban hozzájárult ahhoz, hogy csökkentek azok az aggodalmak, amelyek szerint egy súlyos közel-keleti konfliktus esetén jelentős zavarok léphetnek fel a globális olajellátásban. Az információt három magas rangú Biden-kormányzati tisztviselő erősítette meg az NBC News-nak

Ugyanakkor a feszültség továbbra is fennáll, és a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy egy újabb katonai akció könnyen véget vethet a jelenlegi nyugodtabb hangulatnak. Az olajpiaci erős ingadozások tehát továbbra is valószínűek a geopolitikai fejlemények tükrében.  

A Brent olaj árfolyama hétfőn jelentős esést mutatott, miután az OPEC már harmadszor csökkentette a 2024-es keresleti előrejelzését. Ezt követően több mint két dolláros különbség alakult ki a hétfői zárás és a keddi nyitás között. A hét elején a bikák még próbálták bezárni ezt a szakadékot, de a nap végére az olaj árfolyama tovább csökkent. A Brent típusú olaj ára olyan mélységbe süllyedt, amelyet már több mint két hete nem tapasztaltak. 

A globális olajkereslet idén a vártnál gyengébb, amit nagyban Kína gazdaságának lassulása okozott. Ez a tényező jelentős szerepet játszik az olajárak csökkenésében, amely az utóbbi időben tovább súlyosbodott. A piaci aggodalmak szerint Peking legújabb fiskális intézkedései nem lesznek elegendőek ahhoz, hogy fellendítsék a világ legnagyobb olajimportőrének gazdasági növekedését. 

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!