2024 október 14

Benzin – döntött az OPEC, éles fordulat várható? 

A hét elején jelentősen csökkent az olaj világpiaci ára, miután az OPEC már harmadik alkalommal csökkentette a 2024-es keresleti előrejelzését. A szervezet most 1,9 millió hordós napi növekedést vár jövőre, szemben a korábbi 2 milliós becsléssel. Továbbá 2025-ben napi 1,6 millió hordós keresletnövekedésre számít, szemben a korábbi 1,7 millió hordós becsléssel. 

Benzin – zuhan az olaj, Magyarországon mégis drágul a benzin 

Miközben a bikák és a medvék hatalmas csatát vívnak az olaj piacán, az autósoknak itthon továbbra is szembe kell nézniük az üzemanyagárak fokozatos növekedésével. A Brent típusú olaj árfolyama a mai napon 78 dollár alatt zárt, ami jelentős csökkenés a múlt heti 81 dollár feletti szintekről. Az olajpiacon bekövetkező változások azonban általában késleltetve jelennek meg az üzemanyagárakban, így történhetett meg, hogy a szombati meredek emelkedés után ismét drágulást jelentettek be a szakértők.  

A mai napon a következő átlagárakon tankolhattunk: a 95-ös benzin 600 forint, a gázolaj 610 forint. Bár a holnapra bejelentett áremelkedés már nem olyan drasztikus, mint korábban, a szakértők szerint hosszú távon továbbra is nyomás nehezedhet az árakra, különösen, ha az olajpiaci bizonytalanságok tovább fokozódnak. A szakértők szerint holnaptól bruttó 3 forinttal emelkedik a benzin nagykereskedelmi ára. A Gázolaj beszerzési ára a hét elején változatlan marad.   

Forint – durva zuhanás, 400-as dollár felé haladunk? 

A forint továbbra sem mutatott kedvező teljesítményt. Noha a múlt hét elején egy enyhe erősödés indult el, a USD/HUF árfolyam most ismét a 367-es szint fölé emelkedett. Ezzel megközelítve a több mint két hónapja nem látott csúcsokat. Az olajpiaci bizonytalanságok közepette tehát továbbra sem számíthatunk arra, hogy a forint stabilizálja a helyzetet. Jelenleg a legfőbb reményünk az, hogy az OPEC döntése valamelyest mérsékelhetik az üzemanyagárakra nehezedő nyomást. 

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!