2024 október 14

Orosz szabotázs európai városokban, dráma a lipcsei repülőtéren, gyanús gyújtószerkezetek

Putyin Ukrajna elleni támadása óta a Nyugat egyre inkább az orosz ügynökök középpontjába került. A biztonsági hatóságok tartanak a támadásoktól – egy esetben Németország kis híján elkerülte a katasztrófát.

A német hírszerző szolgálatok vezetői szokatlanul drámai kifejezésekkel figyelmeztettek az Oroszország által Németországban végrehajtott szabotázsra.

Orosz hírszerző szolgálatok agresszív lépései

„Az orosz hírszerző szolgálatok agresszív lépéseit figyelhetjük meg” – mondta Thomas Haldenwang, a Szövetségi Védelmi Hivatal elnöke a Bundestag-i meghallgatásán. Németországban is növekszik a moszkvai ügynökök és csatlósaik szabotázsa és kémkedése. Haldenwang szerint Oroszország „elvállalja az emberi életek kockázatát”. „Szabad társadalmunk minden területéről szó van.” – idézte a spiegel.de internetes hírpoirtálon megjelent írásában Fidelius Schmid és Wolf Wiedmann-Schmidt.

A Szövetségi Hírszerző Szolgálat (BND) vezetője, Bruno Kahl szerint Moszkva titkos intézkedésekre való hajlandósága „példátlan szintet” ért el. „Putyin tesztelni fogja a Nyugat vörös vonalait” – mondta Kahl. ,,A helyzet további romlása valószínű”. Ez növeli annak a kockázatokat figyelmeztetett.

A Katonai Felderítő Szolgálat elnöke, Martina Rosenberg elmondta, hogy a Bundeswehr állt a kém- és szabotázstevékenység középpontjában. „A kritikus infrastruktúra utáni kémkedési kísérletek aggasztóak, és fokozott éberséget igényelnek” – mondta Rosenberg.

Drámai a lipcsei repülőtéren

A német biztonsági hatóságokat jelenleg különösen egy incidens aggasztja: júliusban a lipcsei repülőtéren kigyulladt egy csomagkonténer, amelyet egy gyújtószerkezet váltott ki egy DHL-expressz szállítmányban a balti országokból. Csak a szerencsének köszönhető, hogy az ország elkerülte a katasztrófát. Késett a repülőgép, amelyre a szállítmányt át kellett rakni. Ha időben felszállt volna, valószínűleg a tűz ütött volna ki a gépen.

„Ha felrobbant volna a fedélzeten a repülés közben, akkor baleset történt volna” – mondta Haldenwang Szövetségi Védelmi Főnök a Bundestagban.

Egy belső hivatalos dokumentum, amelyet a SPIEGEL látott, megemlít „az orosz elkövetőket, akikről azt gyanítják, hogy fedett tevékenységet folytatnak”. További gyújtószerkezet-csomagok jelentek meg Nagy-Britanniában és Lengyelországban. Litvániában letartóztattak egy gyanúsítottat, aki állítólag felelős volt a szállítmányért. Egyelőre nem tudni, ki bízta meg és gyártotta a gyújtószerkezeteket. A karlsruhei szövetségi főügyész nyomoz.

Az elkövetők a jelek szerint a nyugati logisztikai ágazatot akarták megkárosítani. Ha valóban Moszkva állna a szabotázsakciók mögött, az a már régóta dúló árnyékháború további eszkalációja lenne. Az elmúlt hónapokban több európai országban is voltak tüzek, amelyeket feltehetően Oroszország okozott.

Tüzek raktárban, bevásárlóközpontban, buszpályaudvaron

Március közepén leégett egy Ukrajnába nagy segélyszállítmányokat küldő brit-ukrán logisztikai cég raktárépülete Londonban. Kigyulladt egy spanyolországi cég épülete is. Nagy-Britanniában több gyanúsított ellen is vádat emeltek. A nyomozók azzal vádolják őket, hogy egy orosz zsoldoscsoport megbízásából gyújtották fel a raktárt.

Májusban Donald Tusk lengyel miniszterelnök Moszkvát tette felelőssé egy varsói bevásárlóközpontban keletkezett tűz miatt. „Nagyon valószínű, hogy az orosz szolgálatoknak közük volt a tűzhöz” – mondta. Egy wrocławi (Breslau) festékgyár elleni támadási kísérlet esetében ez „nem kétséges”.

Csehországban a nyomozók júniusban fogtak el egy férfit, aki megpróbált felgyújtani egy prágai buszpályaudvart. Petr Fiala miniszterelnök nagyon valószínűnek tartja, hogy Oroszország szervezte az akciót.

Áprilisban a Szövetségi Ügyészség nyomozói Bayreuthban letartóztattak két feltételezett oroszországi szabotőrt. A két gyanúsított közül az egyik beimerte, hogy katonai infrastruktúra, fegyvergyárak és ipari létesítmények ellen gyújtogatást és robbanásveszélyes támadást akart végrehajtani. A lehetséges célpontok között szerepelt az ukrajnai német fegyverszállítások útvonala is. Amerikai katonai bázisokon is kémkedett.

„Eldobható orosz ügynökök” működés közben

Alig néhány napja az MI5 brit belföldi hírszerző szolgálat vezetője, Ken McCallum figyelmeztetett az európai biztonságra komoly komoly fenyegetést jelentő orosz beavatkozásra. Moszkva ügynökei „pusztítást akartak okozni a brit és európai utcákon” – mondta. ,,Tüzetgyújtást, szabotázst és egyebeket tapasztaltunk. Veszélyes tettek, amelyeket egyre nagyobb hévvel hajtottak végre.”

Ezek közül több esetben az európai biztonsági hatóságok azt gyanítják, hogy Oroszország úgynevezett „alacsony szintű ügynököket” fogadott fel. Amatőrök, például a kicsinyes bűnözői közegből, akik kevés pénzért hajtanak végre feladatokat – a propaganda graffititől a fegyverkezési útvonalak kémkedésén át a gyújtogatásig. A csatlósokat a Telegram csatornákon keresztül toborozzák. Ellentétben a hivatásos titkosügynökökkel, ők nincsenek kiképezve küldetéseikre, és Moszkva láthatóan elfogadja leleplezésüket. Ezért a biztonsági szakértők „eldobható ügynököknek” nevezik őket állapítják meg a szerzők.