2024 október 14

Van munka bőven Kanadában

Kanadában az elemzők által vártnál jóval több új munkahely jött létre szeptemberben. A munkanélküliségi ráta pedig a várt növekedés helyett csökkent.

A kanadai statisztikai hivatal adatai szerint a munkanélküliségi ráta az elemzők által várt növekedés, 6,7 százalék helyett 6,5 százalékra csökkent szeptemberben az előző havi 6,6 százalékról. Január óta a szeptemberi volt az első csökkenés. A kanadai gazdaság az elemzők által várt 27 ezer helyett 46,7 ezer, öt hónapja a legtöbb munkahelyet teremtett szeptemberben. Azt követően, hogy egy hónappal korábban, augusztusban 22,1 ezerrel nőtt a munkahelyek száma. Az átlagos órabér 4,5 százalékkal haladta meg a tavaly szeptemberit az előző havi 4,9 százalékos éves bővülés után.

Az éves bérnövekedési ütemet kiemelt figyelemmel követi a kanadai központi bank. A Bank of Canada legutóbbi kamatdöntő ülésén, szeptemberben az elemzői várakozásokkal összhangban zsinórban harmadik alkalommal döntött 25 bázispontos kamatvágásról, így 4,25 százalékra csökkentette az irányadó alapkamatot. A kanadai jegybank következő kamatdöntése október 23-án esedékes, az elemzők ismét 25 bázispontos kamatvágásra számítanak. A foglalkoztatási adatok közzétételét követően a piaci várakozások alapján a korábbi 53 százalékról 36 százalékra csökkent a nagyobb, 50 bázispontos kamatvágás esélye.

Képek forrása: Shutterstock