2024 október 14

Napkitörés 2024: Sarki fény és globális technológiai összeomlás várható!

A Nap haragja – Miért is ilyen veszélyes a napkitörés?

Az elmúlt napokban a Nap egy sor X-osztályú, azaz rendkívül erős napkitörést produkált, amelyek mostanra elérték a Földet. Ezek a kitörések hatalmas plazmafelhőket és mágneses mezőket hoznak létre, melyek geomágneses viharokat okoznak, ha elérik bolygónkat. Az ilyen viharok képesek megzavarni a Föld mágneses mezejét, komoly hatással a technológiára, beleértve a GPS-t, kommunikációs műholdakat és az elektromos hálózatokat   .

A napviharok és a technológia: Mit várhatunk?

A jelenlegi kitörések G4-es erősségű geomágneses viharokat eredményezhetnek, amelyek nagy terhelést okozhatnak az elektromos hálózatokon. Ez transzformátorok meghibásodásához és áramkimaradásokhoz vezethet, ahogyan az történt 1989-ben Québecben. Emellett a műholdak, repülés és hajózás navigációs rendszerei is megsérülhetnek, ami különösen veszélyes lehet a modern társadalomban .

Égi látványosság: sarki fény Magyarország felett?

Bár a napkitörések veszélyesek lehetnek, van egy gyönyörű mellékhatásuk is: a sarki fény. Egy ilyen erős geomágneses vihar során az északi fény, amelyet általában csak a sarkvidéki területeken látni, most akár Magyarország fölött is megjelenhet. Érdemes tehát éjszaka az eget kémlelni, hiszen ritka, délebbre is látható jelenségről van szó  .

Mennyire kell félnünk? Veszélyben az egészségünk?

Bár a napkitörések nem közvetlenül veszélyesek az emberi szervezetre, a geomágneses viharok hatása a technológiára és az infrastruktúrára komoly problémákat okozhat. Szakértők szerint a legnagyobb veszély a GPS és kommunikációs rendszerek működésében jelentkezik, ami komoly fennakadásokat okozhat a mindennapi életben, különösen a légi közlekedésben .

Még nem értük el a maximumot: Mi várható a következő években?

A tudósok szerint a Nap most a 11 éves napciklusának csúcsára közelít, és bár azt jósolták, hogy ez 2025-ben következik be, a naptevékenység sokkal gyorsabban növekedett az előrejelzéseknél. A mostani kitörés arra utal, hogy a következő években még több hasonló, vagy akár erősebb eseményre is számíthatunk  .

Ez a napkitörés egyértelmű figyelmeztetés arra, hogy bolygónk mennyire függ a Nap kiszámíthatatlan tevékenységeitől – nem árt felkészülni a következő viharra!