2024 október 08

Bajban Putyin sajtója – Pédátlan hackertámadás az orosz média ellen

Az orosz elnöki hivatal szerint a VGTRK állami médiacsoport hackertámadás áldozata lett. A támadás példátlan volt – nyilatkozta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Az Oroszország fő televíziós csatornáját, valamint számos regionális tévé- és rádióállomást üzemeltető csoport keményen dolgozik, hogy többet megtudjon a támadás körülményeiről és arról, hogy ki volt a felelős.

20 csatorna online kínálata

Az első jelentések szerint a normál műsorszolgáltatás folytatódik. Állítólag azonban legalább 20 csatorna online kínálatával vannak problémák. Ezek jelenleg nem állnak rendelkezésre. A Rosszija 24 hírszolgálatot is érinti ez. A Reuters hírügynökség jelentése szerint a műsorszolgáltatók élő streamjéhez való hozzáférés is hibaüzenetekhez vezet, és ezt az orosz média is megerősítette.

Egy névtelen kijevi kormányzati forrás szerint ukránbarát hackercsoportok álltak a támadás mögött, amelyet állítólag kifejezetten Vlagyimir Putyin orosz elnök 72. születésnapja alkalmából hajtottak végre. A Reuters szerint a forrás azt állította, hogy a támadás nemcsak átmenetileg bénította meg a műsorszolgáltatók online jelenlétét: a hackerek rengeteg adatot is töröltek.

Hibrid háború része

Az orosz külügyminisztérium szóvivője az orosz média elleni támadásokat a Nyugat Oroszország elleni hibrid háborújának részének minősítette. Bejelentette, hogy ezeket a támadásokat nemzetközi fórumokon, például az ENSZ kulturális és oktatási szervezetében, az UNESCO-ban is megvitatják.