2024 október 08

Elbocsátásokat jelentett be a Schaeffler romániai leányvállalata

Elbocsátásokat jelentett be a Schaeffler romániai leányvállalata. Írta az economedia.ro a cég tájékoztatása alapján.

A létszámcsökkentést – amely a gazdasági portál értesülései szerint eléri a 800 főt – az év végéig tervezi végrehajtani a német tulajdonban levő cég. A cégvezetés nem erősítette meg, de nem is cáfolta a sajtóban megjelent számot.

„Kihívásokkal teli az üzleti környezet, amelyben működünk, ami főleg a csapágy- és az ipari megoldások üzletágunkat érinti. Folyamatosan alkalmazkodunk a piaci körülményekhez, és vizsgáljuk az összes lehetőséget, hogy a versenyképességünket hosszú távon megőrizzük”. Idézi az economedia.ro a vállalat közleményét. A Schaeffler Romania SRL önkéntes formában szeretné végrehajtani a létszámcsökkentést, minimum egyhavi bért ajánlva fel az önként távozó dolgozóknak. A cégnek a Brassó megyei Keresztényfalván (Cristian) működő gyárában mintegy 4900 fő dolgozik.

Az economedia.ro érdeklődésére a vállalat elismerte, hogy szeptember végén kényszerszabadságra küldte dolgozóinak egy részét. Azt azonban nem közölte, hogy az intézkedés hány dolgozót érint, és az időtartamát sem. Korábban Klaus Rosenfeld, a Schaeffler csoport vezérigazgatója közölte, hogy az elektromos autóalkatrészeket gyártó Vitesco Technologies-zal való fúzió következményeként elbocsátások lesznek a vállalatnál. A Schaeffler AG a világ vezető autóalkatrészgyártói közé tartozik. A vállalat 2002 óta van jelen Romániában. A Schaeffler Romania 3,9 milliárd lejes (314,613 milliárd forint) tavalyi árbevétele 11 százalékkal haladta meg a 2022-es értéket, azonban a nettó nyeresége 61 százalékkal, 36 millió lejre (2,904 milliárd forint) csökkent.