2024 október 04

Felfelé indult a francia ipari termelés

Augusztusban nőtt a francia ipari termelés havi összevetésben a francia statisztikai hivatal, az INSEE pénteki jelentése szerint.
Augusztusban szezonális és naptári kiigazítással 1,4 százalékkal, 2023 májusa óta a leggyorsabb ütemben nőtt. Az előző havihoz képest a francia ipari termelés a júliusi 0,2 százalékos havi bővülés után. Az elemzők előzetesen jelentősen kisebb, 0,2 százalékos bővülést vártak augusztusra. Augusztus volt idén az ötödik hónap, amikor a francia ipari termelés nőtt havi bázison. Franciaországban a feldolgozóipari termelés havi szinten 1,6 százalékkal nőtt az előző havi 0,2 százalékos csökkenést követően. A júniustól augusztusig tartó három hónapban negyedéves összevetésben a francia ipari termelés 0,2 százalékkal bővült, a feldolgozóipari termelés pedig 0,3 százalékkal zsugorodott.

A júniustól augusztusig tartó időszakban éves bázison a francia ipari termelés 0,7 százalékkal, míg a feldolgozóipari termelés 1,1 százalékkal csökkent. A villamosenergia- és gázárak alakulására érzékeny energiaintenzív iparágak különösen ki vannak téve a növekvő vagy tartósan magas termelési költségeknek, ami hatással lehet a kibocsátásukra. Ennek következtében az elmúlt három hónap (2024 júniusától augusztusig) kibocsátása meredeken csökkent 2021 második negyedévéhez (az energiaárak jelentős növekedése előtti utolsó negyedév) képest – – közölte a távirati iroda.