2024 október 03

Lassult az orosz GDP-növekedés

Lassult az orosz gazdaság teljesítményének növekedése augusztusban éves szinten, részben a mezőgazdaság gyengébb teljesítménye miatt – közölte az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium .

A minisztérium számításai szerint a hazai össztermék (GDP) 2,4 százalékkal nőtt augusztusban éves összevetésben a júliusi 3,5 százalékos növekedést követően. A GDP júniusban 3,2 százalékkal, májusban 4,7 százalékkal, áprilisban 4,6 százalékkal, márciusan 4,2 százalékkal, februárban 7,6 százalékkal, januárban pedig 4,8 százalékkal nőtt. Éves szinten. A gazdaságfejlesztési minisztérium szerint az orosz GDP 4,2 százalékkal nőtt az idei első nyolc hónapban a tavalyi azonos időszakkal összevetve. Az orosz statisztikai hivatal kimutatásában az szerepelt, hogy augusztusban a mezőgazdaság teljesítménye 14,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Ezt ismertette a távirati iroda.

Az idei első nyolc hónapban a mezőgazdasági termelés 3,2 százalékkal csökkent éves szinten. A gazdaságfejlesztési minisztérium szeptemberben az idei orosz GDP-növekedésre vonatkozó előrejelzését 2,8 százalékról 3,9 százalékra, a jövő évit pedig 2,3 százalékról 2,5 százalékra emelte. Az orosz központi bank az idei évre 3,5-4 százalékos, jövőre 0,5-1,5 százalékos gazdasági növekedést vár.